Alzheimer, Parkinson ve Huntington hastalıkları için yapılan bir araştırmaya göre, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaç bu hastalıkların belirtilerini azaltabilir.
Çalışma, fareler üstünde kullanılan felodipinin kusurlu hücrelerin kendilerini “Pac-Man” etkisi yaratıp yemesiyle ve atıkların parçalanmasıyla otofajiye girmelerini tetikledi.
Otofaji, sağlıklı insanlarda doğal olarak meydana gelir, ancak Alzheimer gibi hastalarda bozulmuştur.
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, “Bu çalışmayla onaylanmış bir ilacın, insanlarda görülen konsantrasyonları taklit etmeyi amaçlayan ilaç dozu kullanılarak, farelerin beyinlerinde zararlı protein birikimini yavaşlattığını gösterdi.”
“Sonuç olarak, bu ilaç yıkıcı koşulların ilerlemesini yavaşlattı ve bu nedenle hastalara denenmesi gerektiğine inanıyoruz” denildi.
Profesör Rubinsztein: “Ancak bu sadece ilk aşama. İlacın, insanlarda farelerde olduğu gibi aynı etkiye sahip olup olmadığını görmek için hastalarda test edilmesi gerekecek.”
“Dikkatli olmamız gerekiyor, ancak temkinli bir şekilde iyimser olabileceğimizi söylemek istiyorum.”
Parkinson, Huntington ve demans, nörodejeneratif hastalıkların örnekleridir.
Bunlar, beyindeki sinyalleri taşıyan ve beyinden gelen sinir hücrelerinin nöronları zamanla işlevlerini yitirip nihayetinde öldüklerinde meydana gelir.
Nörodejeneratif hastalıkları bulunan hastalar, otofaji işlemlerinin bozulmasından dolayı bu proteinleri temizleyememektedir.
Nörodejeneratif hastalıklar zaten dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir.
Hipertansiyon ilacı felodipin ile Parkinson hastalığının azalmış riski arasında bir bağlantı bulan geçmiş çalışmalardan ilham alan araştırmacılar, ilacı, Huntington ve Parkinson hastalığına neden olan mutasyonları ifade etmek için genetiği değiştirilmiş farelere verdi.
Sonuçlar, her iki hayvanın da tedaviden sonra kendi hastalıklarının belirtilerinin azaldığını gösterdi.