Sakarya’da düzenlenen 6. Sakarya Ar-Ge, Girişimcilik ve İstihdam Fuarı’nın (SAGİF) açılışını gerçekleştiren Uzunkaya, Türkiye’nin son yıllarda işsizlikle mücadelede tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde topladığını belirtti.
“TÜRKİYE AVRUPA KADAR İSTİHDAM SAĞLADI”
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2018 yılı iş gücüne dair istatistiklerini açıkladığını anımsatan Uzunkaya şunları söyledi:
2007-2018 yıllarını birlikte mütalaa ettiğimizde 12 yıllık süreçte Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin iş gücüne dahil olan nüfusu 10 milyon 186 bin, Türkiye’nin ise 9 milyon 476 bin kişidir. Yani bunun anlamı şudur; Avrupa’nın 28 ülkesi ne kadar yeni iş gücüne iş imkanı bulacaksa Türkiye de tek başına bu kadar iş gücüne istihdam imkanı oluşturmak durumundadır.
Türkiye’nin 12 yılda 7 milyon 984 kişiyi istihdam ettiğini ancak Avrupa’da nüfusu 3 milyonu bulan ülkelerin kendilerini başarılı saydığına dikkati çeken Uzunkaya, Türkiye’nin Avrupa’daki tüm ülkeler kadar istihdam sağladığını vurguladı.
“BU BAŞARI AVRUPA VE OECD ÜLKELERİNDE YOK”
Uzunkaya, İŞKUR’un sadece son 40 günde 81 ilde kırılması zor olan bir rekoru kırdığını duyurdu. “İŞKUR Kampüste” etkinliklerinde 137 program gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
İŞKUR, hayatın her noktasında var ama birileri sakın üniversiteli gençlerimize işsizlik endişesini, korkusunu yerleştirmesin. Türkiye, gençlerine, üniversite mezunlarına da ziyadesiyle fark oluşturan bir ülkedir. Türkiye’de 2007 yılları rakamlarıyla baktığınızda iş gücü piyasasında olan üniversite mezunu 3 milyon 100 bindir, istihdam oranı 2 milyon 900 bindir. 2017 sonuna geldiğinizde genç üniversite mezunu istihdamının 6 milyon 400 bine geldiğini görüyoruz. Yani 3,5 milyon üniversite mezununu 10 yılda istihdam eden ve 4 milyon 200 yeni üniversitelinin mezun olduğu bir Türkiye’den bahsediyoruz. Bu denli bir başarıyı Avrupa’da ve OECD ülkelerinde gösterebilmek mümkün değildir.
“YÜZ BİNLERCE İŞVERENİMİZ, ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BEKLİYOR”
Uzunkaya, eldeki verilen Türkiye’de hiç işsizin olmadığı, istihdam probleminin olmadığı anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi. Milletçe iş birliği halinde pek çok şeyin başarıldığının ifadesi olduğunu dile getirdi:
İnanıyor ve umut ediyorum ki Türkiye, üzerinde oynanan oyunların farkında olan ülkedir ve bunun yolu da daha fazla istihdam, kaliteli ve nitelikli üretim, kaliteli, nitelikli ve beceri sahibi iş gücüne erişmekten geçmektedir. Yüz binlerce işverenimiz, çalıştıracak eleman bekliyor. Onun için biz artık nitelikli işlere yönelmeliyiz. Türkiye’de sanayiye yönelmeden, yüksek kaliteli ürünler üretmeden ülkemizin kalkınması ve büyümesinden bahsetmek durumunda olamayız. Büyümek, kalkınmak ve dünyayla yarışmak için elbette sanayiye yönelmek zorundayız.