Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart seçimlerinden sonra kullanmaya başladığı Türkiye İttifakı söylemi, Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’yi rahatsız etmişti. ‘Tek bir ittifak var, o da Cumhur İttifakı. Milliyetçi Hareket Partisi’nin temel tercihi Cumhur İttifakı’nın yaşaması ve yaşatılmasıdır’ diyen Bahçeli’nin bu söyleminden sonra iki parti arasındaki tansiyon artmıştı.
MHP’Lİ KOYDURDU, AK PARTİ’Lİ KALDIRDI
Cumhur İttifakı’nda 31 Mart seçimlerinden başlayan sözlü gerilim ilk kez Isparta’da sahaya yansıdı. Isparta’nın eski Belediye Başkanı MHP’li Yusuf Ziya Günaydın tarafından kentin ünlü Mimar Sinan Caddesi’ne yerleştirilen heykeller bir gecede kaldırıldı. Heykellerin kaldırılması talimatını veren isim ise 31 Mart seçimlerine Cumhur İttifakı’nın adayı olarak giren ve kazanan yeni Belediye Başkanı Ak Partili Şükrü Başdeğirmen oldu Başdeğirmen caddenin sağlı sollu pekçok bölgesine yerleştirilen heykellerden rahatsız oldu.
BİR GECEDE HEYKELLER TIR’LARLA GÖTÜRÜLDÜ
Mimar Sinan Caddesi’nde geceyarısından sonra başlayan taşıma işlemi sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Isparta’nın geçmiş tarihini anlatan heykeller TIR’larla taşındı. Ak Partili Şükrü Başdeğirmen’in eski MHP’li belediye başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın koydurduğu heykelleri tek tek taşıtması ‘Cumhur İttifakı’nda neler oluyor’ sorusunu gündeme getirdi.
ÇİFT BAŞLI KARTAL HEYKELİ DE VAR
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in talimatıyla kaldırılan heykeller arasında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u Fethi silüet, Hezârfen Ahmed Çelebi silüeti ve Piri Reisin haritası silüetinin yanı sıra çift başkıllı kartal ve kurt heykelleri de yer aldı. Çift başlı kartalın Türk tarihindeki önemi şöyle:
ÇİFT BAŞLI KARTAL NE ANLAMA GELİYOR?
Orta Asya Türk inanışına göre insanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden koruyucu varlıklar kuş şeklindedir. Yükseklik, ululuk timsali kartalın, kutsal sayılması Altay kaya resimlerinden bellidir. Türkler kılıç kabzalarında bozkurt, at ve çift başlı kartal kabartma figürlerini kullanmışlardır. Ayrıca yine Orta Asya inanışlarından kartaldan türeme inancı oldukça yaygın görülmektedir. Bu inanış efsanelerde de kendini gösterir. Yakut Türkleri’nde görülen bu efsane şamanın kartaldan türediğine dairdir. Yakutlar’ın uzun direklerin tepesine çift başlı kartal yontusu koydukları biliniyor.