Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Kongresi’nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.
Erdoğan ve beraberindekiler, çelenk sunma töreninin ardından Atatürk Kongre Müzesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Şentop, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve bazı bakanlar, Atatürk Kongre Müzesi’nde tiyatro oyuncuları tarafından Sivas Kongresi’nin temsili olarak canlandırılmasını izledi.
Oyuncuları kutladı
Oyunun ardından Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçısı Abdülsamet Sünbül ile diğer oyuncuları kutladı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sivas Valisi Salih Ayhan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti, CHP ve MHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer ilgililer de tarihi salondaki sıralara oturarak canlandırmayı takip etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra kutlama programına katılarak halka hitap etti. Erdoğan özetle şunları kaydetti;
Tarihimizin en derin izlerini hafızalarımıza kazıyan dönemlerden biri milli mücadele yıllarıdır. 4 Eylül 1919 tarihi aziz milletimizin hafızasında çok önemli bir yere sahiptir. Milli mücadelenin işaret fişeği burada atılmış, Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıkları burada yapılmıştır. Sivas cumhuriyetin ilk merkezidir. Tam bir asır önce yurdun dört bir yanından gelen delegeler burada milli bir duruş sergilemişlerdir.
Bir asır sonra aynı mekanda
Sivas Kongresi deyince hemen gözümüzün önüne gelen tarihi bir fotoğraf vardır. O fotoğrafta Gazi Mustafa Kemal’le birlikte kimler var? O gün İstanbul temsilcisiyle burada mıydı? Buradaydı. Bursa, Aydın, Denizli, Afyon burada mıydı? Evet buradaydı. Sivas’taki tarihi toplantıda doğudan batıya, kuzeyden güneye bütün vatan temsil ediliyordu. Bir asır sonra aynı mekanda milli mücadelenin ilk temsilcilerini saygıyla anarken, Sivas’taki kararlılığı asla kaybetmediğimizi de hatırlatmak istiyorum.
Sivas, Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdudur
Gazi Mustafa Kemal ve Amasya Genelgesi’nde imzası bulunan paşalar, Sivas’ta milli bir kongrenin toplanması kararını vermişlerdi. Sivas o günün şartlarında sadece jeopolitik konumuyla değil, Sivaslıların duruşlarıyla da emniyetli olması nedeniyle seçilmişti. Sivas, Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdudur. Sivas’ın gönlünde nifak değil, birlik, beraberlik duyguları yer bulur.
Bu şehirde karşılık bulamayan bir siyasi hareketin ülkenin tamamında başarılı olması mümkün değildir. Biz de bunun için Sivas’a ayrı bir önem verdik.
Ya olacağız, ya öleceğiz
Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki, manda ve himaye asla kabul edilemez. Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenlere gereken cevabı vermeye devam edeceğiz. Ya olacağız ya öleceğiz diyerek bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz