Pandemi sürecinden sokak hayvanları da olumsuz etkilendi. Mersin’deki sokak hayvanlarının bakımlarıyla ilgilenen Ahbap Derneği, onlara mama ve su temin etti. Mersin Ahbap Çevre Başkanı Erkan Durmuş, “Yaptığımız mama dağıtımları ve kulübelerle sokaktaki dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.
Ahbap yine iş başında
Türkiye’nin yardımlarıyla adından her zaman söz ettiren Ahbap derneği, şimdi de sokak hayvanlarına karşı gerçekleştirdikleri “Bir kap mama, bir kap su” projesi ile adlarını duyurdular. Pandemi döneminde olmamıza rağmen sokak hayvanlarına yardımlarında hiçbir kısıtlama getirmeyen Türkiye Ahbap ekibi ile beraber Mersin Ahbap Çevre Başkanı Erkan Durmuş, bu dönem içerisinde evlerinden ayrılmadan kapılarının önüne bir kap su ve bir kap mama koyarak sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını anlattı. Sadece pandemi döneminde, 20 ton kuru mama, 1000 kulübe, 19 sokak hayvanına tedavi desteği ve 114 hayvana ise barınma desteği sağladıklarını açıkladı. Erkan Durmuş:” Pandemi dolayısıyla evlerimizden ayrılamıyoruz. Yardımlarımızı ancak böyle gerçekleştirebiliyoruz. Gönüllülerimiz ile birlikte evlerimizden çıkmadan yardımcı oluyoruz.” ifadelerini kullandı. Bunların dışında etkinlikler düzenleyerek hayvanların barınma ihtiyaçları da karşılandı. Süreç içerisinde 247 geri dönüşüm kulübesi, 250 pati konutu ve 55 beslenme ve geri dönüşüm etkinlikleri de gerçekleşti. Sokak hayvanlarına karşı gerçekleştirilen projelerde sürdürülebilirlik ve çözüme yönelik projeleri olduklarından bahseden Durmuş, her geçen yıl gerçekleştirilen projelerin gelişmesini amaçladıklarını anlattı. Hayvanların yaşadıkları zulme karşı olduklarını ve hayatlarının insanlar tarafından güvence altına alınması gerektiğini hatırlatan Durmuş,” Hayvan Hakları Yasasının bir an önce çıkmasını istiyoruz.” dedi. Hayvan hakları yasasına karşı desteklerini sürdürdüklerini belirtirken aynı zaman da bu kapsamda çalışmalar gerçekleştirdiklerini de aktardı.
Mersin belediyesi ve sokak hayvanları
Mersin Büyükşehir Belediyesi sokakta yaşayan hayvanları yalnız bırakmadı. Kent genelinde pandemi döneminde 162 bin ton mama dağıtıldı. Pandemi döneminde yapılan mama kısıtlamasına karşın yaptığı yardımlarla sokak hayvanlarını görmezden gelmedi. Büyükşehir Veteriner hekimleri yaralı olarak bakımevlerine gelen hayvanların uzuvlarını kesmek yerine tedavi etti. Tam olarak 2 bin 483 kazalı sokak hayvanı ameliyat edildi. Bazı sokak hayvanları ise yeni yuvalarına kavuşturuldu.
Bir umutta sen ol
Covid-19 salgını Dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de etkiledi. Sokakta yaşayan hayvanlar ise yasaklardan ve salgından en çok etkilenenlerdi. Sokakta hayatta kalmaya çalışan hayvanlara bir yardım eli de biz uzatabiliriz. Üstelik yardım eli uzatmakta çok kolay. Kapılarımızın önlerine bir kap su ve bir kap mama koyarak onlarında yaşamlarına bir parça destek sağlamış oluruz.
Hayvan hakları yasası nerede?
Önüne geçilmeyen Hayvan hakları ihlallerinin en büyük nedeni de 2019 yılından beri Meclis’ten geçirilmeyen Hayvan hakları yasası olduğu biliniyor. Şu ana kadar açıklanan verilerde aciliyet derecesinde bu yasanın çıkarılması gerektiğine olanak sağlıyor. 2020 yılının Ağustos ayına kadar öldürülen hayvan sayısını Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Ağustos ayında açıkladı. Elde ettiği verilere göre 6 ay içerisinde öldürülen hayvan sayısının 522 milyon 349 bin 599 olduğu tespit edildi. 6 Ay önce açıklanan veriler bu kadar vahimken, Yasa için daha ne kadar bekleyeceğimiz ise hala belirsiz.
Haber: ESMA ERİSK/ Atatürk Üniversitesi öğrencisi