Savunma Bakanı devlet televizyonundan halka hitap etti. Açıklamasında anayasa çalışmalarının askıya alındığını; başbakanlık, meclis ve eyalet yönetimlerinin de fesheldildiğini duyurdu. Kurulacak askeri konseyin ülkeyi 2 yıl yöneteceğini ve 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. 2 yıllık geçiş döneminin ardından seçimlere gidileceğini ve yeni bir anayasa hazırlanacağını belirtti.
Sudan'da ordu yönetime el koydu: "Başkanlık makamını kaldırıyor ve Kabineyi dağıtıyorum"https://t.co/9Tue54xmoz pic.twitter.com/xWCuTyQI6R
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) 11 Nisan 2019
PROTESTOLAR SÜRECEK
Sudan’ın resmi haber ajansı SUNA, ülkedeki tüm siyasi mahkumların serbest bırakıldığını duyurdu. Ancak protestocular Savunma Bakanı’nın açıklamasını reddetti ve eylemlerini sürdürme çağrısında bulundu.
EKMEK FİYATI BİR GÜNDE 3 KAT ARTTI
Protestolar 19 Aralık’ta hayat pahalılığına karşı başlamıştı. Nedeniyse benzin ve ekmek fiyatlarına yapılan zamdı. 11 Sudan poundu olan bir somun ekmeğin fiyatı bir günde 3 katına çıkmıştı.
Darbeyle birlikte Sudan’da bir dönem kapandı. 30 yıllık el-Beşir iktidarı darbeyle sona erdi ve el-Beşir tutuklandı. İşte el-Beşir’in yönetimdeki 30 yılı…
DARBEYLE GELDİ, DARBEYLE GİTTİ
Ömer el-Beşir darbeyle yönetime geldiği Sudan’da yine darbeyle görevinden alındı. Sudan’ın Devlet Başkanı Ömer el-Beşir 1944’te başkent Hartum’un 180 kilometre kuzeyindeki Havaş Banga köyünde doğdu.
MISIR VE BAE DÖNEMİ
1960’ta girdiği askeri akademiden 1966’da mezun oldu. Mısır ordusunda görev yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde ateşe olarak çalıştı.
DARBECİLERE DARBE YAPTI
37 yaşında Sudan’a geri döndü. Takvimler 30 Haziran 1989’u gösterdiğinde seçimle iktidara gelen Sadık el-Mehdi hükümetine karşı darbe yapıldı. Ancak ordunun üst kademeleri Müslüman Kardeşler’in Sudan kolunun destek verdiği darbeye katılmak istemedi. Tam da bu sırada ortaya alt rütbeli bir asker olan Tuğgeneral Ömer el-Beşir çıktı. Ulusal Kurtuluş İçin Devrimci Komuta Konseyi’nin başkanı olarak yönetime el koydu. Önce savunma bakanı sıfatıyla ülkenin adı konulmamış lideri oldu.
GÜÇ SAVAŞLARI BAŞLADI
1993’te cuntanın feshedilmesinin ardından devlet başkanlığını üstlendi. İktidarının ilk dönemlerinde 2 seçim gördü. Onu iktidara taşıyan darbenin mimarı Hasan el-Turabi ile güç savaşına girdi. Her savaştan güçlenerek çıktı.
SOYKIRIMLA SUÇLANDI
Onu uluslararası arenada eleştirilerin odağına getirense 2002’de Darfur’daki isyan karşısında gösterdiği tutum oldu. Yerel kabilelerinin isyanını bastırmak için kurduğu paramiliter grup yüz binlerce sivilin ölmesine neden oldu. Yaşananlar 2008’de uluslararası arenaya taşındı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Luis Moreno-Ocampo el-Beşir hakkında iddianame hazırladı. İddianamede soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç vardı.
BEŞİR’İN SONUNU ZAMLAR GETİRDİ
Beşir için zor günler 2018’de başladı. Güney Sudan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından petrol gelirleri azalan ülkede temel gıda maddeleri ve benzine gelen zamların ardından halk sokağa döküldü. Göstericilerin bir talebi de Beşir’in görevi bırakmasıydı. Beşir bu talebe 1 yıllık olağanüstü hal ilan ederek yanıt verdi. Gösterileri bastıramadı. 11 Nisan günü de askerler yönetime el koydu. 30 yıldır iktidardaki Beşir tutuklandı.