BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki bazı ülkeler gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve ülkedeki insan hakları ihlallerinden dolayı Suudi Arabistan’ı kınadı.
BM İnsan Hakları Konseyi’nde kınama
AA‘da yer alan habere göre; 2 Ekim 2018 tarihinde girdiği Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’ndan bir daha çıkamayan Cemal Kaşıkçı cinayeti dolayısıyla BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki bazı ülkeler Suudi Arabistan‘ı kınadı.
İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden BM İnsan Hakları Konseyinin (İHK) 42’nci oturumunun son haftasında çoğunluğu Batılı bazı ülkeler, Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerini ortak açıklamayla kınadı.
İHK’de Avustralya’nın BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Sally Mansfield’in 20’den fazla ülke adına okuduğu ortak açıklamada, Suudi Arabistan’daki gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve muhaliflere yönelik işkence, yasa dışı gözaltılar ve adaletsiz yargılama iddialarından derin endişe duyulduğu vurgulandı.
Açıklamada, Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin açıklığa kavuşturulması ve cinayetin sorumlularının cezalandırılması için Suudi Arabistan’a çağrıda bulunuldu.
Ortak açıklamaya Avustralya’nın yanı sıra İngiltere, Almanya ve Kanada gibi ülkelerin de imza koyduğu öğrenildi.
BM İnsan Hakları Konseyinin 42’nci oturumu 27 Eylül Cuma günü sona erecek.
Geçen haziran ayında yapılan İHK’nin 41. oturumuna, Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini soruşturan BM Özel Raportörü Agnes Callamard’ın açıkladığı rapor damga vurmuştu.
Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma yürüten Özel Raportör Callamard, AA’ya yaptığı açıklamada, “Kaşıkçı’nın öldürülmesi uluslararası bir cinayetten daha fazlasıdır. Cinayette bir dizi uluslararası hukuk ihlal edildi. Cinayet, uluslararası ilişkilere büyük zarar verdi” ifadesini kullanmış, İHK’ye ve BM Güvenlik Konseyine sorumluların yargılanması için harekete geçme çağrısı yapmıştı.
Suudi elçi ‘leke’ olarak değerlendirmişti
Geçtiğimiz günlerde İngiliz medyasından BBC’ye konuşan Suudi Arabistan’ın Londra Büyükelçisi Halid bin Bandar Al Suud, gazetecilere Cemal Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan için bir “leke” olduğunu söylemişti. Al Suud, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak, “Yaklaşık bir yıl önce İstanbul’da yaşananlar Suudi Arabistan üzerinde, kültürümüz, halkımız ve hükümetimiz üzerinde bir leke.” ifadelerini kullanmıştı.
Ne olmuştu?
Gazeteci Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018’de gittiği SuudiArabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda SuudiArabistan, Cemal Kaşıkçı’yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.
Raporda, aralarında SuudiArabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğuna işaret edilmişti.
Raporda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş, Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.