Fransa’da hükümet karşıtı eylemlerde polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaralanan gösterici sayısı belli oldu. Ülkenin takip edilen internet sitelerinden Mediapart, gösterilerde polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaralananların sayısını açıkladı.
KAYGI VEREN RAKAMLAR
Eylemlerde biber gazı kapsülü isabet eden 5 kişinin eli koptu, 23 kişi gözünü kaybetti. 268 kişi başından, 15 kişi elinden, 64 kişi vücudundan, 26 kişi sırtından ve 106 kişi bacaklarından yaralandı.
Fransız polisi bir göstericinin makatına doğru cop sokarken görüntülendi. Görüntüler sadece sosyal medyada yayıldı. Büyük medya kanalları olayı görmedi.
— Fatih Karakaya (@GundemFransa) 3 Mayıs 2019
Neredesiniz @dw_turkce @euronews_tr @bbcturkce @KararHaber @cumhuriyetgzt @TurkishIndy @ensonhaber https://t.co/dXANE1stbK
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ
Gösterilerde ayrıca 95 gazeteci, 40 lise öğrencisi ve 30 gönüllü sağlık görevlisinin yaralandığı belirtiliyor. Ayrıca Fransız polisinin en az 145 kez basın özgürlüğü ihlalinde bulunduğu vurgulandı.
11 KİŞİ ÖLDÜ
Toplamda 11 kişinin öldüğü eylemlerde 1 kişi biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.
350 GAZETECİ BİLDİRİ YAYINLADI
Kamu yayıncısı France Info’da yayımlanan bir açık mektupta, polisin eylemlerde bilinçli olarak gazetecilerin işlerini yapmalarını engellemeye çalıştığı ifade edilmişti. Mektupta imzası bulunan 350 gazeteci, polisin kendilerine şiddet uygulamasını kınayarak şiddete son verilmesini istemişti.
DEVLET POLİSİN ARKASINDA
Öte yandan Paris hükümeti, eylemlerde kamu düzenini sağlamak için polisin biber gazı kullanması gerektiğini savunuyor.
220 SORUŞTURMA BAŞLATILDI
İçişleri Bakanı Christophe Castaner, polisin gösterilerde şiddet uyguladığı iddiasıyla 220 soruşturma başlattığını söylemişti.
AB ÇAĞRI YAPTI
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Fransa’ya sarı yeleklilerin eylemlerinde insan haklarına saygılı olma ve biber gazı kullanımını yasaklama çağrısında bulunmuştu.
Fransa Ombudsmanı Jacques Toubon, polisin gösterilerde biber gazı kullanmasının yasaklanmasını talep etmişti.
Sarı yelekli eylemleri akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlamıştı. Daha sonra Macron yönetimi karşıtlığına dönüşen eylemler 17 Kasım 2018’den bu yana sürüyor.