Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Sadece Haber
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
Sadece Haber
Ana Sayfa Dünya

G7 Zirvesi Fransa’da başlıyor: Trump ile Macron buluştu

24 Ağustos 2019 - 16: 55
A A
Twitterda paşlaşFacebookta paylaşEmailMesaj gönder

G7 Zirvesi, Fransa, ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’nın katılımıyla başlıyor. Bu yıl Fransa’nın ev sahipliği yaptığı zirve öncesinde Donald Trump ve Emmanuel Macron ön görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede Donald Trump, Fransız şarabı için hiç görülmemiş gümrük vergileri koyabileceğini ifade etti.

Dünya’nın en büyük ekonomilerinden yedisini her yıl bir araya getiren G7 zirvesi, Fransa’nın güneybatısındaki Biarritz kasabasında başlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada bu yıl başta ‘ekonomik eşitsizlik’ olmak üzere, ticaret savaşları, küresel ısınma, uluslararası güvenlik, İran’ın nükleer enerji programı ve zirve gündemine son dakikada giren Amazon Ormanları’ndaki yangınlar gibi konuları masaya yatıracak.

26 Ağustos’a kadar sürecek 45’inci G7 buluşmasında pazar günü öğleden sonra ise “Afrika ile iş birliği” konusu ele alınacak. Zirveye her yıl olduğu gibi başka ülkelerden temsilciler de davetli.

Trump “çok heyecanlı”

İlki Kanada hariç diğer altı ülkenin bir araya gelmesi ile 1975 yılında başlayan toplantının merakla beklenen anlarından birisi de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ABD Başkanı Donald Trump’ın bir araya gelmesi olarak değerlendiriliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump’ın İngiltere’nin yeni Başbakanı Boris Johnson ile iki ülke arasındaki “serbest dolaşım” konusunu görüşmek için “çok heyecanlı” olduğu belirtildi.

G7 zirvesinde Amazon yangını konuşulacak

Brezilya’daki Amazon Ormanları’nda yaşanan rekor düzeydeki yangın ilk günün önemli konularından birisi olacak. Ayrıca liderlerin ilk günün akşam yemeğinde de bu konuyu ele alması bekleniyor.

Zirveye ev sahipliği yapan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emanuel Macron bu yangınlarla mücadelede “somut girişimler” ortaya konulabileceğini söyledi. Macron, G7 öncesi yaptığı açıklamalarda ‘dünyanın akciğerleri’ olarak anılan Amazonlardaki yangınların zirvenin öncelikle tartışılan konularından birisi olmasını istediğini belirtti.

Emmanuel Macron

Trump, Fransız şarabı için vergi uyarısında bulundu

Geçen yıl Kanada’da yapılan zirvenin kapanış açıklamasını imzalamayan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu “dürüst olmamakla” suçlayan ABD Başkanı Donald Trump G7 için yola çıktı. Trump, ABD’den ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamalarda Biarrit’deki toplantıların “çok verimli geçmesini” beklediğini söyledi.

Ancak Trump Fransa’nın ABD’li teknoloji firmaları ile ilgili yaptığı vergilendirmelerden hoşnut olmadığını bir kez daha dile getirdi. ABD Başkanı “Fransa’nın bizim firmalarımıza vergiler getirmesini istemiyorum. Bu çok adaletsiz.” dedi. Trump, Macron ile arasının çok iyi olduğunu belirtirken kendilerinin de Fransız şarabı ile ilgili “hiç görülmemiş” gümrük vergileri koyabileceğini ifade etti.

Öte yandan G7 öncesi her yıl olduğu gibi bu yıl da zirvenin yapılacağı kasaba yakınlarında protesto gösterileri düzenlendi. Fransa’nın en güney batı ucunda İspanya sınırında bulunan Peyrehorade kentinde aktivistler tarım ilacı glifosat üreten Monsanto fabrikası önünde eylem yaptı.

G7 grubunun aldığı eleştirilerden birisi de yeni ekonomik düzeni doğru yansıtmadığı yönünde. Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olsa da kişi başı gelirinin G7 standartında olmadığı gerekçesiyle bu gruba dahil değil.

Rusya’nın ise gruba üyeliği Kırım’ın ilhakından beri askıda. Rusya, 2014 yılından bu yana G7’ye dahil değil. ABD Başkanı Trump, Rusya’nın toplantılara yeniden katılarak müzakere masalarında olmasını istiyor. Rusya ilk kez bu gruba 1998 yılında dahil olmuştu.

Benzer Haberler

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar 388 milyon doz Kovid-19 aşısı yapıldı
Dünya

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar 388 milyon doz Kovid-19 aşısı yapıldı

Filistin Başbakanı Iştiyye'den yeni İsrail hükümetine 'işgale son verme' çağrısı
Dünya

Filistin Başbakanı Iştiyye’den yeni İsrail hükümetine ‘işgale son verme’ çağrısı

Le Monde: İsrail'in Filistin'de yaptıklarına apartheid demek duruma gittikçe daha çok uyuyor
Dünya

Le Monde: İsrail’in Filistin’de yaptıklarına apartheid demek duruma gittikçe daha çok uyuyor

ABD'li isimlerden, Filistinlilere destek
Dünya

ABD’li isimlerden, Filistinlilere destek

DSÖ'den ABD'nin Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına verdiği desteğe övgü
Dünya

ABD’nin Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakkının kaldırılması desteğine övgü

Kolombiya'da protestocular vergi reformunun getireceği ek yüke tepkili
Dünya

Kolombiya’da protestocular vergi reformunun getireceği ek yüke tepkili

Çekmeköy Belediyesi’nden Üreticiden Çocuklara Fındık

Çekmeköy Belediyesi’nden Üreticiden Çocuklara Fındık

Çekmeköy Belediyesi 100. Yıl Kütüphanesi Açıldı

Çekmeköy Belediyesi 100. Yıl Kütüphanesi Açıldı

Çekmeköy Belediyesi Afşin’de Kardeşlik Çarşısı Kuruyor

Çekmeköy Belediyesi Afşin’de Kardeşlik Çarşısı Kuruyor

Türkiye, Almanya’ya en çok doğrudan yatırım yapan 5’inci ülke oldu

Türkiye, Almanya’ya en çok doğrudan yatırım yapan 5’inci ülke oldu

Tekirdağ Hora-Hoşköy kitap atölyesi etkinliği

Tekirdağ Hora-Hoşköy kitap atölyesi etkinliği

sadecehaber_logo

“Yeni nesil tarafsız habercilik” 

  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram

Copyright © 2023 Sadece Haber  Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

“Yeni nesil tarafsız habercilik”

sadecehaber_logo

Copyright © 2023 

Sadece Haber Medya  A.Ş.

Tüm hakları saklıdır.

  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Magazin
  • Startup
  • Teknoloji
  • Otomobil
  • Emlak
  • Sağlık
  • Künye & İletişim
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim
Youtube Twitter Facebook Instagram Rss

Sadecehaber.com içerisinde yayınlanan haber içeriklerinin ve görsellerinin izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz

Bulunamadı
Tüm Sonuçları Göster
  • Ana Sayfa
  • Gündem
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Son Paylaşım
  • Yaşam
  • Yerel Yönetimler
  • Künye
  • Gizlilik Sözleşmesi
  • Hukuki Bildirim

© 2020 Sadece Haber