Guterres’den G20 Zirvesi liderlerine çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Japonya’nın ev sahipliğinde Osaka’da başlayan G20 Zirvesi marjında basına açıklamada bulundu.

GUTERRES’TEN ABD-İRAN GERİLİMİNİ AZALTMA ÇAĞRISI

İran ile yapılan nükleer anlaşmanın bir istikrar faktörü olduğuna dikkat çeken Guterres, anlaşmayı korumanın çok önemli olacağını ifade etti.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015’te imzalanan ancak ABD’nin tek taraflı çekildiği nükleer anlaşmanın devam ettirilmesi ve Körfez’deki gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı.

Guterres, Körfez’deki gerilimin azaltılması ve olası çatışmadan kaçınılmasını talep ederek, bölgede olası bir çatışmanın, G20’ye katılan liderler için büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

“DÜŞÜNMEYİN, HAREKETE GEÇİN”

Guterres, G20 Zirvesi’ne katılan liderlere hitaben bir mektup yazdı. Mektubunu okuyan Guterres, G20 liderlerine, küresel finansal güvenlik ağını desteklemek ve küresel ekonominin direncini güçlendirmek adına adil ve istikrarlı reformlar için harekete geçme ve “eşit büyümeyi teşvik etme” çağrısında bulundu.

Dünyanın bazı büyük problemleri çözme konusunda ilerleme kaydettiğini ifade eden Guterres, bunun yeterince hızlı olmadığına dikkat çekti. Guterres, iyi planlar ve vizyon olsa da “düşünmek değil harekete geçmek” gerektiğini belirtti.

“DÜNYANIN PAS KUŞAĞINDA YAŞAYAN KİŞİLER…”

Hızlı ve eşit bir ekonomik büyüme inşa edilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Guterres, “dünyanın ‘pas kuşağında’ yaşayan kişiler geride kalmasın” ifadelerini kullandı.

Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilen ABD’nin yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının ardından ABD-İran arasında oluşan gerginliğin, geçtiğimiz günlerde Umman Körfezi’nde 2 tankere yönelik saldırı ve ABD’ye ait insansız hava aracının Hürmüz Boğazı’nda düşürülmesinin çatışmaya neden olmasından endişe ediliyor.

Exit mobile version