Güven oyu alamayan Avusturya Başbakanı görevden alındı

güven-oyu-alamayan-sebastian-kurz

güven-oyu-alamayan-sebastian-kurz

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Avusturya Parlamentosunda kendisi için yapılan güven oylamasında yeterli oy alamadı. Oylamada Kurz’un liderliğindeki hükûmet de düştü.

AVUSTURYA’DA BİR İLK: GÜVEN OYU ALAYAN HÜKÛMET DÜŞTÜ

Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) enel başkanı olan 32 yaşındaki Kurz, ülkesinin güvenoyu alamadığı için görevden alınan ilk başbakanı oldu.

Güven oyu önergesi geçen hafta ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar tarafından verildi. Önerge Kurz’un iktidar ortağı aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) tarafından da desteklendi.

RUSLARLA PAZARLIK YAPTI, BAŞINA İŞ AÇTI

Avusturya’nın hükûmet krizi, eski Başbakan Yardımcısı ve FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin Rusya’yla pazarlık yaptığı görüntülerin ortaya çıkmasıyla yaşanmıştı. Strache, söz konusu görüntü kayıtlarında; Rus bir yatırımcının genel seçimlerde kendilerine destek vermesi halinde kimi devlet ihalelerinin alınmasında kolaylık sunulacağını ifade etmişti.

Kurz, Strache’nin skandal görüntülerinin yayılması üzerine aşırı sağcı partiyle kurulan koalisyon hükûmetinin sona erdiğini ve erken seçime yapılacağını söylemişti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in erken seçim tarihi olarak planlanan eylül ayına kadar geçici bir başbakan ataması yapması gerekiyor.

Exit mobile version