İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.
Vnukovo Havalimanı’nda ülkesinin devlet televizyonuna açıklamada bulunan Zarif, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) nükleer anlaşmadan ayrılmasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlattı. Zarif, bu sürece rağmen, anlaşma taraflarının İran’ın çıkarlarına yönelik adımları atamadığını söyledi.
iRAN: BAZI TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRMEYECEĞİZ
Zarif, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplumun, ABD’nin baskılarına karşı koyacak güçünün olmadığını savundu. Zarif, ülkesinin nükleer anlaşma çerçevesinde gönüllü olarak uyguladığı bazı taahhütleri yerine getirmemeyi çıkarlarına uygun gördüğünü açıkladı.
Nükleer anlaşmanın 26. ve 36. maddeleri kapsamında ülkesine bu hakkın verildiğini anımsatan Zarif, nükleer anlaşma dışında değil anlaşma kapsamında hareket ettiklerini ifade etti.
NE OLMUŞTU?
Tahran ile 2015 yılında varılan nükleer anlaşma soncunda, İran’ın nükleer programına kısıtlama getirmek koşuluyla yaptırımların kaldırılmasına karar verilmişti.
ABD yönetimi, İran’la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ile Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılının Mayıs ayında tek taraflı olarak çekilmiş ve yeniden yaptırım sürecine dönmüştü.
Tahran yönetimi ise, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden sonra Avrupa ülkelerinden, anlaşmanın sürmesi için kararlı adımlar atmalarını istemişti. İran’sa, kendi çıkarlarının korunmaması durumunda anlaşma içerisinde kalmayacağını ifade ediyor.
Zarif’in Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesi bekleniyor.