İran’da öğrenciler zorunlu başörtüsüne karşı eylem yaptı.

tahran üniversitesi 1

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yeniden uygulamaya aldığı yaptırımlar nedeniyle gergin günler geçiren İran’ın başkenti Tahran’da öğrenciler sokağa çıktı.

Şeriat ile yönetilen İran’da, öğrenciler başörtüsü mecburiyetine karşı birleşen yüzlerce reformist öğrenci, Tahran Üniversitesinde eylem yaptı. Ramazan ayında yapılması dikkat çeken eyleme kadın öğrencilerin yanı sıra erkek öğrenciler de katıldı.

Öğrenciler, “Seçim yapmak hakkımız” ve “Öğrenci ölür, zilleti kabul etmez” pankartları taşıyarak slogan attı.

iRAN’DA REFORMİSTLER VE REJİM YANLILARI KARŞI KARŞIYA

İran güvenlik güçleri, üniversite yerleşkesinde geniş güvenlik önemleri alırken eylem esnasında reformist öğrenciler ve rejim yanlısı milis güçleri Besiç’e bağlı muhafazakar öğrenciler karşı karşıya geldi.

Arbedenin de yaşandığı eylemde, rejim yanlısı öğrencilerin “Kanunsuzluk yapma, üniversiteyi terk et” slogan atarak reformist öğrencilere tepki gösterdi.  

Tahran Üniversitesi (Arşiv)

Konu uzunca bir süredir gündemde olmasına karşın İran yönetiminin bu konu ile ilgili herhangi bir müzakere kanalı yahut girişimi yok.

ZORUNLU OLMASI DOĞRU DEĞİL

Ancak İran Meclisi Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari daha önce konuya ilişkin konuşmuştu. Mutahhari, kadınların iyi yada kötü başörtüsüne riayet ettiklerini ancak bunun zorlayıcı olmasının doğru olmadığını savunmuştu.

Mutahhari ayrıca, ülkenin sorunun başörtüsü lmadığını, devrim değerlerinin siyasi, kültürel, ekonomik, adalet gibi konuların da İslamiyetten bir bütün olarak alınması gerektiğini söylemişti.

Editörün notu:

İran’da başörtüsü takmayan kadınlara 2 ay hapis cezası yahut 50 bin İran tümeni para cezası veriliyor. Hapis cezası pek sık uygulanmazken para cezasının kanunda belirtilenden farklı ve daha yüksek uygulandığı iddia ediliyor.

İran tümeni, İran’ın iç piyasasında kullandığı para birimi. 50 bin İran tümeni, Türk lirası karşılığı ile 72-73 lira civarında bir değere sahip.

Exit mobile version