Muhammed Mursi’nin mahkemeye direnişi

Muhammed-Mursinin-mahkemeye-direnişi

Mısır’da ilk defa 17 Haziran 2012 tarihinde yapılan demokratik seçimlerle cumhurbaşkanlığını kazandığı günün 8’inci yıl dönümünde darbeyle iktidara gelen hükümetin duruşma salonunda vefat eden Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, duruşma boyunca bazen konuşturulmadı, kimi zaman hakarete maruz kaldı ancak hiçbir zaman cesur tavrından geri durmadı.

Yargılandığı davaların bazılarından idam, bazılarından da onlarca yıl hapis cezalarına çarptırılan ve hakkında açılan birçok davanın da sürdüğü Mursi, mahkeme sürecinin haksız olduğunu ve hala ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu Anayasaya göre sıradan mahkemeler tarafından kendisine  soruşturma açılamayacağını vurguladı.

Mursi, son olarak yüksek güvenlikli Burc El-Arab hapishanesinde tek kişilik hücrede tutularak, tam bir tecrit hayatına mahkum edilmiş hatta birçok defa savunma heyeti ve ailesiyle dahi görüşmesine izin verilmemişti.

MURSİ’NİN MAHKEMELERDEKİ AÇIKLAMALARI

Mursi, 3 Temmuz 2013’te dönemin Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkan Abdülfettah Es-Sisi’nin yaptığı askeri darbenin ardından evinden gözaltına alınarak hapse gönderildikten sonra Eylül 2013 tarihinde, ailesiyle yaptığı ilk görüşmesinde, iyi olduğunu, darbe karşıtı tutumunda son nefesine kadar kararlı olduğunu ve ülke gündemini yakından takip ettiğini ifade etti. 

Mısır’da tutukluların giymesinin zorunlu olduğu “beyaz elbiseyi” reddeden Mursi, Kasım 2013’te çıktığı duruşmada “Rabia işareti” yaparak, mahkeme başkanına, meşru başkanın kendisi olduğunu ve hükmü geçersiz olanın mahkeme başkanı olduğunu ifade etti.

BEYAZ ELBİSE GİYDİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Mursi Ocak 2014’te, 21 sanıkla beraber yargılandığı “hapishane baskınları” duruşmasında ilk defa mahkumların zorunlu olarak giydiği beyaz elbiseyle görüldü.

Mursi, cam kafes içinde mahkeme başkanına ülkenin meşru cumhurbaşkanı olduğunu ve Temmuz’dan bu yana yapılan uygulamaları tanımadığını belirtti.

Mursi’nin cam kafeste sesinin açılması sırasında mahkemenin  kendilerini yargılamaya yetkisi olmadığını ve kendisinin ülkenin meşru cumhurbaşkanı olduğuna dikkat çekti.

“DARBE YÖNETİMİ YIKILACAK DARBECİ LİDERLER HESAP VERECEK”

Mursi, Nisan 2014’te “casusluk” iddiasıyla yargılandığı davada hakimden selamlarının halka iletilmesini talep ederek, darbe yönetiminin yıkılacağını ve yöneticilerinin hesap vereceğini savundu.

Kahire Polis Akademesi’ndeki duruşmanın başında, diğer sanıkların, Mursi’nin etrafını sarması üzerine Mahkeme Başkanı Hakim Şaban eş-Şami, sanıkları uyardı.

Şaban, duruşmayı aksattığını belirttiği Mursi’ye, “Doktor Mursi, bize odaklan, diğer sanıklara selam verdin bizi unuttun, beni duyuyor musun?” şeklinde hitap etti.

Mursi ise Hakim Şaban’ın tepkisine karşılık olarak Mısır halkına selamlarının iletilmesini rica ederek, barışçıl devrimlerini selamladığını dile getirdi.

ÖZGÜR DEVRİMCİLERE MESAJ

Cumhurbaşkanı Mursi Haziran 2014 tarihinde Mısır halkına yazdığı mesajında, “barışçıl beyaz devrim mücadelesine devam” çağrısında bulundu.

Mursi, Facebook’taki hesabında yayımlanan mesajında, “Allah şahidimdir. Görevim boyunca yolsuzluk ve suçlarla mücadeleden geri durmadım. Doğrularım da oldu hatalarım da. Ancak bana verdiğiniz emanete ihanet etmedim ve etmeyeceğim. Yıllarımı onların suçlarıyla mücadele için harcadım, yaşadığım müddetçe de mücadeleme devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Mısır halkına birlik içinde olmalarını, ayrılığa düşmemelerini aksi halde korkacaklarını ve devletlerini kaybedecekleri çağrısında bulunan Mursi mesajında ayrıca halkına “Ey devrimci halk” olarak hitap ederek kutsal davalarında büyük zorluklarla mücadele etmeyi takdir eden Allah’ın, Mısır’ı diğer ümmetler karşısında iftihar ettiği kadın, erkek gerçek devrimcileri bu zorluklar için hazırladığını söyledi.

Mursi halkına Barışçıl beyaz devrim yolunda dağ gibi dimdik ve kararlı yürümeye devam etmeleri çağrısında bulundu. Devrimin en yakın zamanda zaferle sonuçlanacağına inancının tam olduğuna da vurgu yaptı.

Mursi, eski Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi’nin müdahalesine işaret ederek, darbe liderlerine hitaben, arkanızda duran halk kitleleri, darbenin liderinin atanması tiyatrosundaki sessizliğini dünyaya duyurduğunu da ekledi. Mursi, dünyadaki özgür halklar yalanlara dayanan bu günahkar darbeci rejimi tanımadı, ve hiçbir özgür de tanımayacaktır değerlendirmesinde bulundu.

“ALLAH’IN ZAFERİNE, DAVAMIZA VE SİZLERE GÜVENİYORUM”

“Özgür devrimcilere”, “barışçıl beyaz devrim mücadelesine devam” çağrısında bulunan Mursi, mesajında Mısır’ın devrimci gençlerine takdir ve hayranlığını da dile getirdi. Gençleri “vatan” olarak tanımlayan Mursi, azim ile başarıya kavuşacaklarını ifade ederek, bu süreçte sabrın önemine de vurgu yaptı.

Mursi, şehitlerin kanı, yaralıların ve tutukluların verdiği mücadelenin zayi olmayacağını ve Allah’ın zaferine olan inancını ve halkına güvendiğini ifade etti.

MURSİ’DEN GAZZE’YE DESTEK MESAJI

Mursi ve aynı davada yargılanan sanıklar, 2014’te İsrail’in saldırdığı ve abluka altındaki Gazze Şeridi’ne destek mesajı verdi.

Askeri darbenin ardından açılan ve “Hapishaneler baskını” olayı olarak bilinen, Mursi’nin de aralarında bulunduğu 131 kişinin yargılandığı davanın Temmuz 2014’teki duruşmasına katılan Mursi ile diğer sanıklar, duruşma salonuna getirilirken “Lebbeyk ey Gazze (Seninleyiz/ yanındayız Gazze)” şeklinde slogan atarak, darbe karşıtı gösterilerin simgesi haline gelen “Rabia işareti” yaptı.

“MURSİ’NİN SAĞLIK DURUMUNDAN ENDİŞE EDİYORUZ”

Mısır Devrim Konseyi (ERC) Mart 2016’da yaptığı açıklamada, Mursi’nin sağlık durumundan endişe ettiklerini duyurdu.

ERC, Mursi’nin o dönem, son 2 duruşmaya katılmamasının ardından, başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere uluslararası parlamentolar ve insan hakları örgütlerine yazılı mesaj göndererek, Mursi’nin sağlık durumundan endişe ettiklerini ifade etti.

“VATANIM VE DİNİM İÇİN BURADAYIM”

Cumhurbaşkanı Mursi, Haziran 2016’da hapishaneden gönderdiği mesajda, 2013’teki askeri darbe ve sonrasındaki uygulamalarla ilgili tutumunun aynı kaldığını belirtti.

Ailesinin yaptığı açıklamada, Mursi’nin 3 Temmuz 2013 ve sonrasındaki uygulamalar konusundaki tutumunun sabit olduğu belirtildi. Açıklamada, Mursi’nin sadece vatanı ve dini için hapiste olduğunu ve sevenlerine olan selamı ve vatan için dua etmelerini istediği yönündeki ifadelere yer verildi.

“GIYABEN YARGILANIR GİBİYİM”

Kasım 2017’de görülen davada cam kafesin içindeki yansımaların başını döndürdüğünü ve ışıklandırma sisteminden ötürü  gıyaben yargılanır gibi hissettiğini belirtti.

Kahire Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 sanıklı “Hapishaneler baskını” davasının duruşmasında söz alan Mursi  mahkeme koşullarını eleştirerek gıyaben yargılanır gibi hissettiğini, mahkeme heyetini göremediğini ve onların kendisini görüp görmediğini de bilmediğini dile getirdi. Savunma heyetini de net duyamadığını belirten Mursi aylardan beri avukatlarını da görmediğini sözlerine ekledi.

Mursi hakkında daha önce Mısır devletinin çıkarlarına zarar vermek amacıyla “Hamas Hareketi, Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları’yla işbirliği yapmak”, “Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etmek”, “devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek rejimine son veren ’25 Ocak devrimi’ sırasında Vadi Natrun, Ebu Za’bel ve El-Merc hapishanelerinde bulunan binlerce tutukluyu kaçırmak amacıyla saldırı planlamak” iddiasıyla dava açılmıştı.

Exit mobile version