Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un, ‘görevini kötüye kullanma’ suçlamasıyla ev hapsinde tutulduğu Japonya’nın Osaka kentinden yasa dışı yollarla Atatürk Havalimanı’na gelerek buradan Lübnan’ın başkenti Beyrut’a kaçtığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı.
Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmada, Ghosn’un kaçmasına yardım ettikleri iddiasıyla özel bir hava yolu şirketine ait uçaktaki 4 pilot, 2 özel yer hizmetleri şirketi çalışanı ve özel kargo şirketinin operasyon müdürü gözaltına alındı.
Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.
Lübnan: Ülkeye yasal yollardan girdi
Mali yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan Carlos Ghosn, kefaletle serbest bırakılmış, pasaportları elinden alınmış ve ev hapsine konulmuştu.
Ancak sıkı önlemlere rağmen Ghosn, yılın son günü bir açıklama yayımlayarak Japonya’nın çürümüş adalet sisteminin elinde rehin kalamayacağını söylemiş ve Lübnan’a kaçtığını duyurmuştu.
Ghosn, “Artık taraf tutup suçlamalar dayatan Japon yargısının rehinesi değilim. Ben adaletten kaçmadım, kendimi zulüm ve siyasi baskılardan özgürleştirdim” demişti.
Ünlü patronun Japonya’daki avukatları ise kaçışa dair bir bilgileri olmadığını açıkladı.
Japon basını Ghosn’un özel bir jetle Türkiye’ye gittiğini buradan Lübnan’a geçtiğini öne sürmüştü.
Lübnan, Carlos Ghosn’un ülkeye yasal yollardan girdiğini dolayısıyla hakkında işlem yapmayacaklarını duyurdu.
Lübnan ile Japonya arasında suçluların iadesine ilişkin bir anlaşma da bulunmuyor.
Fransa: Ülkeye gelirse iade edilmeyecek
Carlos Ghosn’un Fransa, Brezilya ve Lübnan vatandaşlığı bulunuyor.
Ünlü patronun Fransa’ya gitme ihtimali de bulunurken, AFP haber ajansı Fransa Ekonomi Bakanı Yardımcısı Agnes Pannier-Runacher’in ‘Ghosn’un ülkeye gelmesi halinde Japonya’ya iade edilmeyeceğini’ söylediğini aktardı.