Trump imzaladı; İran’a yeni yaptırımlar yolda

İran’ın geçen günlerde yaptığı ‘yeniden uranyum zenginleştirecekleri’ açıklamasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) cevap geldi.

ABD ile İran’ın ilişkileri gerilmeye devam ederken ABD Başkanı Donald Trump, İran’a demir, çelik ve alüminyum sektörlerinde yeni yaptırımlar uygulayacaklarını açıklayarak ilgili kararnameye imzasını attı.

İran ve ABD’nin, İran karasuları yakında ABD donanmasına ait gemiler bulunması ve uranyum zenginleştirme krizleri olmak üzere iki sıcak gerilim konusu var.

NE OLMUŞTU?

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Vnukovo Havalimanı’nda ülkesinin devlet televizyonuna açıklamada bulunan Zarif, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) nükleer anlaşmadan ayrılmasının üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlattı. Zarif, bu sürece rağmen, anlaşma taraflarının İran’ın çıkarlarına yönelik adımları atamadığını söyledi.

İRAN: BAZI TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRMEYECEĞİZ

Zarif, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplumun, ABD’nin baskılarına karşı koyacak güçünün olmadığını savundu. Zarif, ülkesinin nükleer anlaşma çerçevesinde gönüllü olarak uyguladığı bazı taahhütleri yerine getirmemeyi çıkarlarına uygun gördüğünü açıkladı.

Nükleer anlaşmanın 26. ve 36. maddeleri kapsamında ülkesine bu hakkın verildiğini anımsatan Zarif, nükleer anlaşma dışında değil anlaşma kapsamında hareket ettiklerini ifade etti.

Exit mobile version