Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Arap dostlarına silah satışında Kongre onayı beklememenin yolunu açan “acil durum” yetkisini kullanacağını açıkladı.
8,1 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI
Böylelikle Washington yönetimi, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerine silah satışı yaparken Kongre onayına ihtiyaç duymayacak.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kararı, Kongreye bir mektupla bildirdi. Bu karar ile birlikte, son zamanlarda yapılmış 22 silah satışı için Kongre onayı beklenmeyecek. Bu 22 silah satışının birçoğu Suudi Arabistan ve BAE’ye yapılan satışları kapsıyor. Bu 22 silah satışının toplam bedeli 8,1 milyar dolar.
İRAN’A KARŞI KÖRFEZ’E SİLAH DESTEĞİ
Öte yandan Trump’ın Kongreyi saf dışı etme kararının derhal uygulanacağı belirtildi. Dış basına yansıyan haberlere göre, Trump’ın bu kararı İran ile olan gerilimi gerekçe göstererek aldığı Pompeo tarafından da doğrulandı.
Washington, bu silah satışı ile Körfez’deki müttefiklerinin İran’a karşı kendilerini savunmalarını desteklemeyi amaçlıyor. Bu vesileyle İran’ı caydırmalarını da umuyor.
Kongre üyeleri duruma tepki gösterdi. Demokrat senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleri, Trump’ın acil durum yasasını kötüye kullandığını savunurken, Cumhuriyetçiler ise Yemen’deki savaşta Amerikan silahlarının kullanılmasını istemediklerini ifade ediyor.
Senato Dış İlişkiler Komitesinin Kıdemli Demokrat Üyesi Bob Menendez, konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak tepkisini ifade etti. Menendez, yönetimin bir kez daha uzun vadeli ulusal çıkarlara ters ve insan haklarını öncelemeye yönelik başarısızlık gösterdiğini söyledi.
KONGRE’NİN YEMEN RAHATSIZLIĞI
Trump yönetiminin Kongre ile Suudi Arabistan konusundaki anlaşmazlığı Yemen savaşı ile Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi nedeniyle iyice gerilmişti.
Temsilciler Meclisi, ABD tarafından Suudi Arabistan’a Yemen için verilen desteğin kesmesini öngören yasa tasarısını 4 Nisan’da kabul etmişti.
Ancak Trump tasarıyı kendisinin anayasal otoritesini zayıflatmak için yapılan gereksiz ve tehlikeli bir girişim olarak değerlendirerek veto etmişti. Trump ayrıca tasarının Amerika’nın dış politikasına zarar verebileceğini söylemişti.
Söz konusu tasarıya göre, El Kaide ile savaşanlar dışında, Yemen’deki savaşa dahil olan veya savaşı etkileyen tüm ABD’li askeri unsurların 30 gün içinde geri çekilmesi planlanıyordu.