Türkiye müdahale etti, Hafter Trablus’ta savaşı kaybetti

Libya

Libya

Kaddafi tarafından sürülerek ABD vatandaşı olan General Halife Hafter yine Kaddafi’nin düşüşünün ardından 8 yıl önce Libya’ya dönerek isyan başlattı. Halife Hafter ve güçleri ülkenin neredeyse tamamını ele geçirirken geride sadece Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolündeki başkent Trablus kaldı.

TÜRKİYE’DEN SİLAH VE MÜHİMMAT DESTEĞİ

Hafter, 1,5 ay önce Trablus’a final operasyonu düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’ı arayarak Türkiye’nin Libya halkı üzerinde oynanan oyunları bozacağını söyledi ve her türlü desteğin verileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Samsun’dan ro-ro gemisine yüklenen Türk yapımı zırhlı araçlar ve ağır silahlar Trablus limanına ulaştı. Ayrıca Hafter güçlerinden yapılan açıklamada Türk Silahlı İnsansız Hava Araçları’nın (SİHA) mevzilerini vurduğu iddia edildi.

OPERASYON BAŞARISIZ OLDU

Hızlı ve kararlı bir şekilde Trablus’u alacağını söyleyen Hafter, Trablus’a gönderilen desteğin ardından başarısız oldu. Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı askerler, Hafter güçlerini kentin 11 kilometre güneyinde durdurmayı başardı.

ATEŞKES VE MÜZAKERE TALEBİ

ABD merkezli El-Hurra televizyonuna röportaj veren Hafter’in sözcülerinden Abdullah es-Seni Trablus hükümeti ile ateşkes masasına oturmak istediklerinin sinyalini verdi:

Müzakereleri memnuniyetle karşılarız ancak ön şart olmaması koşuluyla. (Hafter’e bağlı) Ordunun, eski yerine çekilmesini istemek, işte bu imkansız ancak hayal ürünü.

Exit mobile version