Vatikan ilk kez cinsel istismarı önlemek için adım attı

vatikan

vatikan

Cinsel istismarlara yönelik sessiz kaldığı için eleştirilen Katolik Kilisesi, nihayet cinsel istismara karşı önlem almaya başladı. Vatikan ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Moto Propio adıyla bir Papalık belgesi yayımladı.

Belgede, Katolik Kilisesinde bir ilke imza attığı belirtildi. Belgede, rahip ve piskoposlardan herhangi bir cinsel istismar iddiasını yada bunun örtbas edilme girişimini Kilise’ye bildirmeleri talimatı verildi.

VATiKAN, CİNSEL İSTİSMARA KARŞI HAREKETE GEÇTİ

Papa, Katolik Kilisesine bağlı dünya çapındaki tüm piskoposluk bölgelerinin cinsel istismar olaylarına karşı yeni önlemleri uygulaması emretti. Papa ayrıca, Kilise içinde bilgilendirme yapacak sistemin, 1 Haziran 2020 tarihine kadar aktif edilmesini istedi.

Katolik Kilisesi ilk kez cinsel istismar olayları ve bunları örtbas edilmesi girişimlerine yönelik iddiaları soruşturmak için tüm dünyadaki katolik kiliseler için bağlayıcılığı bir adım gerçekleştirdi.

SİVİL YARGILAMAYA İZİN ÇIKMADI

Bu adıma rağmen, Papalık belgesinde, Katolik Kilisesindeki cinsel istismarlara karışan din adamlarının sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açabilecek herhangi bir ibareye yer verilmediği görüldü.

Papa Franciscus, şubat ayında Vatikan’da, din adamlarının cinsel istismar skandallarıyla ilgili dünyanın birçok yerinden gelen piskopos ve uzmanlar ile toplantı yapmıştı.

Exit mobile version