2019 LGS için yaklaşık 1 ay kaldı. MEB tarafından 7 aydır yayımlanan örnek soru kitapçıklarının Nisan ayı sayısı yayımlandı. Örnek kitapçıkta sözel testte 25, sayısal testte 20, toplamda 45 soru bulunuyor. Eğitimciler, Nisan ayı örnek soru kitapçığında yer verilen soruları değerlendirdi.
TÜRKÇE SORULARI KODLAMA MANTIĞINA AĞIRLIK VERDİ
Pervinkaplancom’un verilerine göre, özel bir okulun Türkçe Bölüm Başkanı Hurihan Yıldırım Kurtaran 2019 LGS için yayımlanan Nisan ayı örnek soru kitapçığındaki Türkçe sorularını yorumladı. Bu ay kitapçıkta yer verilen Türkçe sorularının, geçen aylarda yayımlanan sorularla benzerlik gösterdiğini, 8. sınıf öğrencisinin temel dil becerilerini ve okuma-anlama seviyesini ölçen sorulara yer verildiğini belirtti. Orhun alfabesinden sözcükleri bulma sorusunun aynı zamanda bir kodlama sorusu olduğunu belirten Kurtaran, bu ay yayımlanan sorularda kodlama mantığına ağırlık verildiğini aktardı.
FARKLI KURGULANMIŞ SORU TİPLERİNE HAZIR OLUNMALI
Şiirli soruların arttığını belirten Kurtaran, şiirde anlam bilgisi konusunda üst düzey hakimiyet beklendiğini söyledi. Ayrıca görsel yorumlama sorularının yaratıcı olduğunu aktardı. Öğrencilerin farklı kurgulanmış soru tiplerine hazır olması gerektiğini söyledi. Bilginin öncülle harmanlandığı soru tiplerinde; anlam, analiz ve sentez konularında başarılı olanların sınavda başarılı olacağını belirtti.
SORULAR MATEMATİKSEL YORUM GELİŞTİRME YETİSİNİ GELİŞTİRİYOR
Matematik Bölüm Başkanı Elvin Öven Güçbilmez ise, Matematik sorularında müfredata bağlı kalındığını, öğrencilerin müfredattaki kazanımlarına yönelik sorular sorulduğunu belirtti. Matematik okur yazarlığını ölçen, açık bir dil kullanılan soruların, öğrencinin matematiksel yorum geliştirme yetisini ve akıl yürütme becerini geliştirdiğini aktardı. Soruların daha çok PISA sorularına benzediğini aktaran Güçbilmez, sadece işlemle çözülebilecek sorular olmadığını, analitik düşünme becerisi de gerektirdiğini aktardı.
GRAFİK OKUMAYI İYİ BİLMELİLER
Fen bilimleri Bölüm Başkanı Rezan Bozkurt ise, fen okur-yazarlığının öne çıkarıldığını, görsel açıdan zengin sorulara yer verildiğini, yorum yapma becerisinin değerlendirildiğini aktardı. Öğrencilerin grafik okumayı iyi bilmesi gerektiğine değindi.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI ÖNE ÇIKARIYOR
Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ezgi Dursun ise, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında bilgiden çıkarım, yorum ve muhakeme konularında yeterlilik gerektiğine değindi. Kavramların anlamını çok iyi bilmek gerektiğini ifade etti. Kitap okuma alışkanlığı edinilmesi ve yorumlama yeteneğinin geliştirilmesi gerektiğine değindi.
DİKKAT SEVİYESİ ÖLÇÜLÜYOR
İngilizce Bölüm Başkanı Tuba Mumcu ise, analiz ve sentez, görsel ve grafik okuma yeterliliklerinin geliştirilmesi gerektiğine değindi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak ise, sınavda öğrencilerin dikkatinin ölçüldüğünü ifade etti. Genel kültür seviyesinin de ölçüldüğünü aktardı.