Liselerde yeni eğitim sistemi

Ziya Selçuk

Ziya Selçuk

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni sistemi açıkladı. Buna göre en önemli değişiklikler ders sayılarıyla ilgili oldu. Bakan Selçuk, “Lisede 15-16 ders var. Yarı yarıya düşecek” demişti.

Yeni modelde bu konuda adım atıldı. Ders sayıları azaltılacak. Yaparak, uygulayarak öğrenme modeli ağırlık kazanacak. 12. sınıfta öğrencilerin üniversiteye rahat hazırlanmaları için ders saati azaltılacak. Öğrencilere sınav için destek verilecek. Meslek seçiminde yardımcı olmak için liselere kariyer ofisleri kurulacak.

NE ZAMAN BAŞLAYACAK

Ortaöğretimde yeni modele geçiş kademeli olarak yapılacak. Uygulama ilk kez 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9. sınıflarda başlayacak. Şu anda lisede okumaya devam eden ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında liseye başlayacak olanlar etkilenmeyecek.

ÜNİVERSİTEDEKİ GİBİ DERS SEÇİMİ

Yeni modelde öğrencilerin her alandan ders alabileceği dengeli bir ders çizelgesi oluşturulacak. Öğrenciler üniversitedeki gibi istediği dersi seçebilecek.

HAZİRANDA DERS YOK SUNUM VAR

Bilgi kuramı zorunlu ders haline getirilecek. Öğrenciler haziran ayında ders işlemek yerine proje sunumu yapacak.

DERS SAYILARI DÜŞÜRÜLÜYOR

Bu çerçevede; 9. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 8’e, 10. sınıfta 15-16 olan ders sayısı 9’a, 11. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 9’a, 12. sınıfta 12-15 olan ders sayısı 7’ye düşürülecek. Akademik Gelişim Programı (AGEP) adıyla bütüncül bir yapıya kavuşturulan akademik dersler Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12. sınıflarda ise 24 ders saati olarak planlandı.

2024’TE ÜNİVERSİTE SINAVI DEĞİŞİYOR

Lise modelinin aşamalı gelişimiyle eş zamanlı olarak 2024 yılında uygulanmak üzere yükseköğretime geçişte de gerekli değişiklikler yapılarak sınavla lise yaşamının üst düzeyde uyumu sağlanacak.

Exit mobile version