500 Euro’luk banknotlar tarih oluyor

AB Merkez Bankası, 500 Euro’luk banknotların kaldırılmasını kararlaştırdı. Piyasaya 2002 yılında sürülen ve 26 Ocak 2019 itibarıyla 17 Avrupa ülkesinin kaldırdığı 500 Euro’luk banknot, Almanya ve Avusturya’da da 26 Nisan tarihinden itibaren tedavülden kaldırılacak.

Değerinin fazlalığı ve sahte para basanların sıkça kullanması; halkın değeri nedeniyle rağbet göstermemesi sebebiyle 500 Euro’luk banknotların 17 yıllık basımı Cuma günü sonlandırılacak.

Avrupa Merkez Bankası Konseyi, yaptığı açıklamada terör finansörleri ve sahte para basımıyla mücadele, vergi kaçakçılığını önlemek gerekçeleriyle banknotun tedavülden kaldırıldığını bildirdi.

AB Merkez Bankası Konseyi, ayrıca 2019 Mart ayı itibarıyla dünya piyasalarında 254 milyar Euro değeri bulunan 509 milyon adet 500 Euro’luk banknotun bulunduğunu açıkladı. Yapılan bilgilendirmede, 500 Euro’luk banknotların günlük yaşamda kullanılamayacağını fakat 500 Euro’luk banknotu bulunanların kendi ülkelerinin merkez bankalarından istedikleri zaman bozdurma ve takas yapma imkanına sahip olduğunu kaydetti.

EURO NE ZAMAN KULLANIMA GİRDİ?

Amerikan dolarının ardından dünyada en çok rezerve sahip ikinci para olan Euro, 1999 yılında imzalanan bir anlaşmayla Avrupa Birliği’nin yeni para birimi oldu. 2002’de kullanılmaya başlayan Euro, hala büyük bir rezerv alanına sahip.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler geleceklerini temin edebilmek adına ortak para birimi kullanmak istediler. Euro’nun tek para birimi olarak kullanılması Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticari ilişkilerin daha kolay yürütülmesini sağladı.

2002 yılında dünya tarafından kullanılmaya başlansa da Euro’nun temeli aslında 1995 yılında gerçekleşen Avrupa Konseyi toplantısında atıldı.

1997 yılında Amsterdam Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne üye devletlerin bütçe alanındaki disiplin kurallarına kalıcı olarak uyum sağlamalarını hedefleyen İstikrar ve Büyüme Paktı’nın oluşturulması teyit edildi.

17 Kasım 1997 tarihli ECOFIN (üye devletlerin ekonomi ve maliye bakanlarının katılımı ile oluşan konsey) toplantısında Euro banknotlarının ve madeni paralarının 01 Ocak 2002 yılında fiilen tedavüle sokulması kararlaştırıldı. Euro konseyinin kurulmasıyla birlikte Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler artık tek bir para birimi etrafında toplandı.

SON KARAR ABM’DEN

AB ortak para birimine geçişte genel anlamda üç aşamalı plan hayata geçirildi. İlk olarak Avrupa Merkez Bankası (AMB) sisteminin altyapısı, yeni para birimi mevzuatının geliştirilmesi ile mali piyasa ve bankacılık sektöründe hazırlıkların yapılması planlandı.

İkinci aşamada para politikasında tek söz sahibinin AMB olması, Euro’nun hesap birimi olarak yürürlüğe konulması yer aldı.

Son aşamada ise Euronot ve madeni paraların 1 Ocak 2002’de tedavüle çıkarılması, 1 Temmuz 2002’de Euro’nun her alanda milli para yerine kullanılması ve diğer para birimlerinin tedavülden kaldırılması kararlaştırıldı.

Exit mobile version