Uluslararası piyasada yatay bir seyir izleyen dolar, dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yurt içi piyasaların tatil olmasının etkisiyle günü 5,8287’den tamamlamıştı.
DOLAR GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI
Küresel piyasalarda değerlenen dolar bugüne yükselişle başladı. Saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,7 üzerinde 5,8690 seviyesinden işlem gördü. Dolar gün içinde bu seviyede dengelendi.
2019’UN EN YÜKSEK SEVİYESİ
5,8690’a çıkan dolar böylelikle 2019’un yüksek seviyesini görmüş oldu.
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR
Uzmanlara göre doların ateşinin yükselmesinin 3 ana sebebi var:
ABD, Türkiye dahil 8 ülkeye tanıdığı İran yaptırımları muafiyetini uzatmaması ve petrol fiyatları küresel piyasalarda yükselişe geçmesi.
Piyasaların Merkez Bankası rezervlerini olası dış şoklara karşı yeterli bulmaması.
ABD ve Türkiye arasındaki F-35 savaş uçağı ve S-400 hava savunma sistemi gerginliği.
İŞTE EKONOMİNİN GÜNDEMİ
Analistler, yurt içinde reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranını takip ediyor. Yurt dışında ise Almanya’da Ifo endekslerinin takip ediliyor.
DOLAR KÜRSEL PİYASALARDA DEĞERLENİYOR
Ayrıca analistlere göre ABD’de açıklanan verilerin beklentileri aşması ve ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle doların diğer para birimleri karşısında değer kazandığı görüldü.
MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ BEKLENTİSİ
Öte yandan yarın Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir hakim. Analistler, teknik açıdan dolarda 5,8790 seviyesinin önemli direnç, 5,8450’nin destek konumunda olduğunu ifade ediyor.
DOLAR/TL YORUMLARI
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge:
Bu TL gibi borçlanma zorunluluğu olan para birimleri için iyi haber değil. Petrol fiyatlarında yükseliş ve içerideki siyasi gelişmeler de TL üzerinde baskı oluşturan diğer unsurlar…
Deniz Yatırım:
Kurda ülke risk priminin yükselişine paralel lira aleyhine oluşum gözleniyor. 5.85-6.00 direnç, 5.74-5.6950 destek olarak izlenebilir.
Commerzbank:
Merkez Bankası enflasyon trendinin yılın 2. yarısından sonra istikrar kazanacağını belirtiyor. Ancak TL’deki değersizleşme bu hikayeye zarar veriyor. TL’nin en güçlü olduğu dönemde enflasyon yüzde 20’nin altına güçlükle gerilemişken petrol fiyatlarının yükselmesi veya Lira’nın daha da değer kaybetmesiyle enflasyonun yeniden %20’nin üzerinde yükseleceğini öngörmek zor değil.