Döviz işlemlerinde binde 1 vergi

dolar-1-623x423

dolar-1-623x423

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre döviz satış işlemlerine binde 1 oranındaBanka ve Sigorta Muamele Vergisi” getirildi. BSMV ilk kez 1998 yılında getirilmiş, 1 Mayıs 2008 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararıyla sıfırlanmıştı.

MUAF TUTULMA KRİTERLERİ

Kararda vergiyle ilgili istisnalar da yer aldı. Buna göre bankalar ve yetkili kuruluşların aralarında ya da birbiriyle yaptıkları kambiyo satışları ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan satışlarda BSMV sıfır olarak uygulanacak. Ayrıca döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak banka tarafından kredi kullandırılan kredi borçlusu da vergiden muaf tutulacak.

DÖVİZ BOZDURURKEN VERGİ YOK

Edinilen bilgilere göre düzenlemeyle döviz kredisi kullanma zorunluluğu bulunmayan kişilerin dövize olan talebinin azaltılması amaçlanıyor. Uygulamada binde 1’lik vergi sadece bireyler ve şirketler döviz alırken uygulanacak. Döviz bozdururken ise uygulanmayacak.

1000 DOLARDA 6 LİRA BSMV

Örneğin 1000 dolar satın alan bir kişi 6 liralık kurdan hesaplandığında 6000 lira olan satış tutarı üzerinden 6 lira BSMV ödeyecek. Ancak bu dövizi bozdururken herhangi bir vergi ödemesi olmayacak.

Exit mobile version