Kıdem tazminatı için işçi ve işverenler ne talep ediyor?

bireysel emeklilik sistemi

Türkiye’de 17 milyon çalışanın gözü kulağı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Tüm kesimleri mutlu edecek bir formül bulacağız’ dediği Kıdem Tazminatı’yla ilgili düzenlemede. Peki işçi ve işveren temsilcileri bu düzenlemeyle ilgili ne düşünüyor?

EN SON BRÜT ÜCRET ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

Türkiye’de halen kıdem tazminatı en son brüt ücret üzerinden bir yıla 30 gün olarak hesaplanıyor. 3 bin TL net maaş alan bir çalışanın brüt ücreti 4 bin 196 TL oluyor. İşveren bunun üzerinden her yıl bir brüt maaş olmak üzere tazminat ödüyor. 3 bin TL net maaş alan bir kişi eğer 10 yıl çalışmışsa 41 bin 960 TL alabiliyor. Bunun üzerine izin paraları net maaş üzerinden ekleniyor.

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ VE DİSK DÜZENLEMEYE KARŞI

Türkiye’nin en büyük işçi sendikalarından Türk-İş mevcut düzenlemenin aynen devamını istiyor. Bunun yanı sıra kıdem tazminatı alamayan kişilere bu güvenceyi sağlayacak yasal düzenleme istiyor. Hak-İş de hak kaybına karşı. Ancak herkesin kıdem tazminatı alabilmesine dönük yasal güvence talep ediyor. DİSK kıdem tazminatını tartışmaya açmanın işçilerin aleyhine olduğu görüşünde. Fon Sistemi’ne kesinlikle karşı çıkıyor. Bu düzenlemenin işçilerin hak kaybına yol açacağı endişesi taşıyor.

TİSK VE TOBB MALİYETİN DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise sendikaların tam tersi görüşte. Mevcut düzenlemenin işverene ağır yük getirdiğini savunan TİSK işçilere her yıl için bir brüt maaş yerine 3 yıl için bir brüt maaş verilmesini, o ücretin de yıllık 30 gün değil 15 gün olarak hesaplanmasını talep ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de işveren üzerindeki kıdem tazminatı yükünün azaltılmasını dile getiriyor.

KIDEM İÇİN AVUSTURYA MODEL ÖRNEK ALINACAK MI?

Bakan Albayrak’ın son açıklamasıyla tekrar gündeme gelen Kıdem Tazminatı Fonu’nda Avusturya modeli öne çıkıyor. Avusturya’da işverenin belirli aralıklarla ödediği para bir Fon tarafından yönetiliyor. Her ay işçilerden kesilen para bu Fon’a aktarılıyor. İşçinin adına açılan hesaptaki paraya devlet ve işveren dokunamıyor.

Exit mobile version