Kıdem tazminatı kalkıyor mu, masaya oturulacak

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kıdem tazminatıyla ilgili değişiklikler için işçi ve işveren taraflarıyla bir araya gelecek. Yeni kıdem tazminatı sisteminin ayrıntıları tarafların istişareleriyle netleştirilecek.

Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre kıdem tazminatı reformu sosyal tarafların mutabakatıyla netleştirilecek. Yeni sistem kıdem tazminatı uygulamasından çalışanların tamamının eksiksiz olarak yararlanabilmesini sağlayacak.

ŞARTLAR MASADA NETLEŞECEK

Düzenleme kapsamında kıdem tazminatı fonuna yapılacak kesintiler, sistemin kimleri kapsayacağı ve birikmiş tazminatların durumu işçi ve işveren örgütlerinin durumuyla belirlenecek.

KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNACAK AMA…

Kıdem tazminatı düzenlemesinin kazanılmış hakları koruyacağı belirtilmiş durumda. Fakat kazanılmış eski sistemdeki gibi alınamayacak.

Yaş hariç 15 yıl bekleyen ve 3600 gün prim şartıyla emekli olanlar, askere giden erkekler, evlenen kadınlar ve iş akdi feshedilenler mevcut sisteme kıdem tazminatlarını alabiliyor.

ÇALIŞAN İŞVERENLE MUHATAP OLMAYACAK

Fakat yeni sistemin çalışanı işverenle değil bir fonla muhatap etmesi planlanıyor. Yeni sistemle tazminat almak zorlaşacak ve tazminatlar otomatikman düşecek.

ÇALIŞAN 15 YILDAN ÖNCE KIDEM TAZMİNATI ALAMAYACAK

Buna göre iş akdi feshedilenler hakları olan kıdem tazminatını alamayacak. Tazminat hakkını almak isteyenlerin 15 yıl boyunca çalışması gerekecek. 15 yılın sonunda çalışanın karşısına iki seçenek çıkacak. İlk kez ev ve araba almak isteyen çalışanlar kıdem tazminatlarının yarısını fondan talep edebilecek. Tazminatın geriye kalanı ise emekli olunduğunda verilecek.

TAZMİNATLAR DÜŞECEK

Ayrıca yeni tazminatlar 30 günlük ücret üzerinden değil, 23 günlük ücrete göre hesaplanacağı için meblağda otomatik düşüş yaşanacak.

Çalışana kötü haber. Kıdem tazminatı kalkıyor mu? HABERİ

Exit mobile version