Merkez Bankası’ndan dolar kuru artışına müdahale

Merkez Bankası

Merkez Bankası, Türk Lirası Likidite Yönetimine ilişkin basın duyurusu yayımladı.

Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır.

MERKEZ’İN MÜDAHALESİ FAİZİ ARTIRACAK

Para Politikası Kurulu (PPK) 16 Ocak, 6 Mart ve 25 Nisan’daki toplantılarda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 24’te sabit bırakmıştı. Fakat 25 Mart 2019 – 8 Nisan 2019 tarihleri arasında haftalık repo ihalelerine ara verilmiş ve fonlama gecelik borç verme oranı olan yüzde 25,5’ten sağlanmıştı. Merkez’in son kararı yüzde 24’te sabit bırakılan faizin tekrar artacağı anlamına geliyor.

Merkez, geçmiş dönemlerde benzer uygulamaya giderek zaman zaman ara verme kozunu kullanıyordu.

Bu kararla birlikte ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kademeli olarak yüzde 25,50 ve üzerinde oluşabileceği ifade ediliyor. Böylece döviz kurundaki oynaklığın azalması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI DAHA ÖNCE DE BENZER UYGULAMALARA GİTMİŞTİ

14 Eylül 2018 – 22 Mart 2019 arasında TCMB fonlamasının tamamı haftalık repo ihaleleri ile yapılmıştı. Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak 25 Mart 2019 – 8 Nisan 2019 tarihleri arasında haftalık repo ihalelerine ara verilmişti.

Merkez, 8 Nisan’dan itibaren ise haftalık repo ihalelerine devam etmişti.

Bunun neticesinde, BIST Bankalararası Repo Piyasasında TCMB işlemleri hariç tutularak hesaplanan ortalama faiz 25 Mart 2019 – 8 Nisan 2019 tarihleri arasında artış kaydetmişti.

Dolar son sekiz ayın zirvesinde HABERİ

Exit mobile version