Reuters: Türkiye İran’dan petrol alımını durdurdu

reuters-iran-petrol-ithalatının-durdurulduğunu-yazdı

reuters-iran-petrol-ithalatının-durdurulduğunu-yazdı

İngiliz haber ajansı Reuters, Türk limanlarına İran petrolü taşıyan herhangi bir tankerin yanaşmadını bildirerek Türkiye’nin İran’dan petrol alımını durdurduğunu iddia etti.

ABD, 2015 yılında İran ile yaptığı nükleer anlaşmadan çekilerek İran’ın petrol ihracatını düşürme yaptırımlarına yeniden başlatmıştı. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye 6 aylık muafiyet süresi tanınmıştı.

İRAN’DAN PETROL ALIMI 1 MAYIS’TA DURDU

Kasım ayında başlayan ve 1 Mayıs’ta dolması beklenen muafiyet süresini işaret eden Reuters, Türkiye’nin İran’dan petrol alımını durduğunu yazdı.

Ajans, Türkiye için ithal edilen petrolün ciddi bir kısmını kullanan Tüpraş’ın, Türkiye’nin muafiyet süresinin uzatılması konusunda Washington ile görüştüğü, ancak sürenin uzatılmadığını belirtti. Bunun üzerine Türkiye’nin yaptırımlara tam uyum göstereceğini aktardı.

ALTERNATİF KAYNAKLARA YÖNELİNDİ

Reuters’tan Can Sezer’in imzasını taşıyan haber, görüşmelere yakın bir kaynağa dayandırıldı.

Haberde ayrıca, petrol tankerlerinin rotalarını gösteren verilerde Türkiye ile İran arasındaki petrol alışverişinin Marttan itibaren düştüğü kaydedildi.

Analistler, Türkiye’nin 1 Mayıs’tan bu yana Irak, Rusya ve Kazakistan gibi alternatif kaynaklardan petrol ithalatı yaptığını ifade etti.

Exit mobile version