Sosyal medya NTV’nin kıdem tazminatı haberini konuştu

Kıdem tazminatı

Show TV’de yayınlanan Güldür Güldür Show’un 118. bölümünde Türkiye’deki gazetecilik eleştirilmiş, medyanın içinde bulunduğu durum hicvedilmişti. NTV’nin internet sitesinde yayınlanan ‘Yeni kıdem tazminatı neler getirecek (Tazminat hesabı sistemiyle yeni kıdem tazminatı hakkında her şey)’ başlıklı haber sosyal medyada dikkat çekti. Pekçok kullanıcı haberi, Güldür Güldür Show etiketiyle paylaştı.

YÜZDE 8’DEN YÜZDE 100’E ÇIKACAK

Haberde yeni sistemin kıdem tazminatı açısından çalışanlar için yeni bir sayfa açtığı vurgulandı. Eski sistemde çalışanların sadece yüzde 8’inin kıdem tazminatını alabildiği, yeni sistemde bunun 100’de 100’e çıkacağı anlatıldı. Şu unsurlara yer verildi:

ÇALIŞANLARA CESARET GELECEK!

İş değiştirme artık kolaylaşacak. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu artık ortadan kalkacak, başka işe geçişler kolaylaşacak. Bireysel hesaba dayalı sistemle hem işçiyi hem de işvereni rahatlatan bir model ortaya konulacak. Fon sistemindeki temel amaç çalışanın gelecekteki maddi durumunu korumak, düşük kıdemle işçi çıkarılmasını önlemek olacak. Kıdem tazminatı planlanır hale gelecek. Çalışanların düşük kıdem tazminatı oranlarıyla karşılaşmasının önüne geçilecek. Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenin de parası birikmiş sayılacak. Yeni düzenlemeyle istifa eden de kıdem tazminatı alacak. Bunun için sistemde asgari belli süre kalmak gerekecek. KIDEM TAZMİNATINI KAYBETME KORKUSU SON BULACAK. BU DA YENİ İŞLERE GEÇME KONUSUNDA ÇALIŞANA CESARET VERİRKEN İŞGÜCÜ PİYASASI CANLANACAK.


İŞTEN ÇALIŞAN ÇIKARMA KOLAYLAŞACAK

Bunların hepsini doğru kabul edelim. Ama bir de bu yazılanları tersten okuyalım. Yeni sistemin çalışan açısından en riskli taraflarından birisi iş güvenliği meselesi. Fon Sistemi’yle birlikte işverenlerin çalışanları işten çıkarması çok kolaylaşacak. Çünkü tazminat derdi ortadan kalkacak. Çalışanlar kolayla iş değiştirebilecek ama yeni sisteme göre 5-15 yıl tazminat hesabındaki paraya dokunumayacak.

FON’DAN TAZMİNAT NASIL ALINACAK?

Yeni sistem 65 yaşında emeklilik öngörüyor. Çalışanlar 5-15 yıl sistemde kaldıktan sonra ‘Ben tazminatımı istiyorum’ diyemeyecek. Taslağa göre sadece evi olmayan kişiler ilk kez konut satın almak isterse tazminat hesabından para alabilecek. Ama o da biriken parasının yarısını geçemeyecek. Tazminat hesabı eski sistemde bir yıla karşılık 30 gün üzerinden hesaplanıyordu. Şimdi işverenler bunun 23 gün üzerinden hesaplanmasını istiyor. Eski sistemde kadınlar evlendiklerinde, erkekler ise askere gittiklerinde tazminatlarını talep edebiliyorlardı. Yeni sistemde bu da ortadan kalkacak. Yani yeni sistemin çalışanlar için bazı avantajları olsa da çok fazla olumsuz tarafı da bulunuyor.

Exit mobile version