Thomas Cook’u iflasa getiren süreç…
– Yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle zaman içinde borçlarını yönetmekte zorlanan şirketin Mayıs 2019’da 1,2 milyar sterline yükselen borcu için önce ana ortak, daha sonra ise İngiliz hükümetine başvuruldu.
– ThomasCook’un en büyük hissedarı Çinli Fosun Grubu liderliğindeki 900 milyon sterlinlik kurtarma paketinin hissedarlar tarafından kabul görmemesi üzerine son çare olarak İngiliz hükümetinden destek istendi.
– Hafta sonu süren kurtarma görüşmelerinde, hükümetten talep edilen desteğin “ticari faaliyetleri nedeniyle gelecekte zor durumda kalabilecek şirketlere örnek teşkil etmemek” için alınamaması üzerine şirketin iflasının açıklandığı belirtildi.
– Kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 178 yıllık ThomasCook’un ticari faaliyetlerine son verilirken, İngiliz Sivil Havacılık İdaresi, ülkeleri dışında bulunan 150 bin ThomasCook müşterisi için geri dönüş programı başlattı.
– İngiltere’de tatile çıkanların sadece 7’de biri seyahat acentasına giderek tatil satın alıyor. Bunların çoğu 65 yaş üstü, alt sosyo-ekonomik gruplara mensup insanlar.
– Bu batışta iklim krizinin de etkili olduğu vurgulanıyor. Mayıs 2108’de Avrupa çapında hissedilen sıcak hava dalgası, insanların tatil planlarını geciktirdi ya da evde kalmalarına neden oldu. 2019’da ise Thomas Cook, Brexit belirsizliği ve bunun sonucu olarak Sterlin’in değerinde düşüş nedeniyle müşterilerinin tatil planlarını ertelediklerini açıklamıştı.
– Dünya çapında 6.000 otel işletmesi ise bu batıştan zarar görecekler arasında.
– Şirketin iflasıyla İngiltere’de 9 bin, tüm dünyada ise 20 bin kişi işini kaybetmiş oldu.
– Şirketin karşı karşıya olduğu devasa borca rağmen yöneticilere son beş yılda 20 milyon sterlin ikramiye ödemesi yaptığı da belirtiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında Thomas Cook İngiltere’nin faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan “Kredi Destek Paketi” en kısa sürede hayata geçirilecektir.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İngiliz seyahat ve hava yolu şirketi Thomas Cook’un iflasının Türkiye’de bulunan 21 bin yolcuyu etkileyeceğini duyurdu.
“İlk etapta Türkiye’deki misafirlerin eve dönüşü sağlanacak” diyen Ersoy, devamla “Antalya’da otelci ve STK’larla görüşeceğim” ifadesini kullandı.
Ersoy şunları kaydetti:
“Şirketin yönetim kurulunda toplantı vardı. Saat 5 gibi şirketin kurtarılamayacağı anlaşılınca iflas kararı alındı. 48 saat içinde Almanya için karar netleşecek. Daha sonra diğerleri netleşecek. Eğer Almanya’da operasyon durdurma işlemi yaparsa o zaman 40 bin yolcu etkilenecek. Nordik etkilendiğinde 80 bin olacak yolcu sayısı. Her ülkenin kendi kurtarma operasyonu var. İnşallah İngiltere ile sınırlı kalır diye düşünüyoruz. Misafirlerin fazla rahatsızlık çekmeden geri dönmeleri önemli. Özellikle İngiliz misafirler konusunda aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. 22 Eylül dahil giriş yapmış olan İngiliz misafirler ATOL garantisi altında.
Bu yolculardan herhangi bir şekilde ücret talep edilmemesi gerekiyor. Önemli olan Türkiye’deki misafirlerin en uygun şekilde dönmesini sağlamak gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la telekonferans yaptık. Kendisi Perşembe günü dönüyor. Thomas Cook’un operasyon işlemleri Perşembe’ye kadar bitmiş olur. Acil kredi çalışması yapıyoruz. Şu ana kadar aksaklık yaşanmadı. Kontrollü şekilde tahliyeler yapılıyor. 700 bin civarında sezonda müşterisi vardı. 50 milyon euro civarında kredi paketi hazırlayabiliriz.”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya:
Bağlıkaya yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın en eski tur operatörü konumunda bulunan ve dünyanın her yerine turist taşıyan İngiltere merkezli Thomas Cook şirketi, bugün itibariyle tüm faaliyetlerini durdurduğunu resmen açıkladığını anımsattı.
Dünyanın dört bir yanındaki Thomas Cook müşterilerinin yanı sıra tatillerini satın almış ama henüz tatillerine başlamamış olanlar için İngiliz resmi makamlarının devreye girdiğini bildiren Bağlıkaya, “Bugünden itibaren tatillerini sürdürenlerin evlerine dönüşleri ile tatillerini satın almış olanların tatillerini yapmaları, İngiltere’deki sigorta sistemi sayesinde sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
“Alanya, Side, Kemer, Fethiye, Bodrum ve Marmaris başta olmak üzere birçok turizm beldemizdeki otellerin ve hizmet sağlayıcılarının, faaliyetlerini durduran Thomas Cook’tan önemli miktarda alacakları bulunuyor. Tur operatörünün müşterisi tüketiciler açısından, zararlarının giderilmesi söz konusu olsa da Thomas Cook ile iş ortaklığı yapan, onlar adına tüketicileri ağırlayan ülkemiz işletmelerinin ticari olarak ciddi kayıpları oldu. Yaşanan bu durum, bu sezonun yanı sıra bir sonraki sezonu da derinden etkileyecektir. Başta oteller olmak üzere tüm tedarikçileri maalesef çok zor bir süreç bekliyor. Bu krizi de sektörümüzün dayanışması ve hükümetimizin desteği ile atlatacağımıza inanıyor, bu tür krizlerin bir daha yaşanmamasını ve ülkemiz turizm tüketicileri için de etkin güvencelere bir an önce kavuşmamızı temenni ediyorum.”
TÜROFED Başkan Yardımcısı ve GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu:
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflasına ilişkin, “Birinci önceliğimiz otellerimizdeki Thomas Cook misafirlerini sağ salim ülkelerine ulaştırmak. Turistleri mağdur etmeden ülkelerine göndermeye çalışıyoruz. Hiçbir turisti mağdur etmeyeceğiz. Biz misafirperver bir ülkeyiz” dedi.
Mısır’da ve Tunus’ta iflaslarda turistlerin odalara kapatıldığını aktaran Bülbüloğlu, “Bütün otelcilerimize ‘Bu insanlar bizi ve ülkemizi tercih etti, yıllardır gelen misafirler’ diyoruz. Bu turistlerin hiçbir kabahati yok. Paralarını ödemişler, tatile gelmişler. Dolayısıyla ülkelerine tatillerini yapmış bir şekilde dönmeleri gerekiyor” diye konuştu.
Marmaris ve çevresinin İngiliz turist ağırlıklı bir destinasyon olduğuna dikkati çeken Bülbüloğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye’ye gelen 2,5 milyon İngiliz turistin 1,5 milyonu bölgemizi tercih ediyor. Bölgemizdeki otellerin hemen hemen tamamında Thomas Cook müşterisi vardır. Birinci önceliğimiz otellerimizdeki Thomas Cook misafirlerini sağ salim ülkelerine ulaştırmak. Turistleri mağdur etmeden ülkelerine göndermeye çalışıyoruz. Hiçbir turisti mağdur etmeyeceğiz. Biz misafirperver bir ülkeyiz. Thomas Cook otelcilere en son ödemesini 22 Ağustos’ta yapmıştı. Otelcilerin bir aylık ciddi bir ödemesi kaldı.”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık:
İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflasına ilişkin Ayık, “Bu konularda deneyimli bir ülkeyiz, geçmişte de buna benzer olayları çok yaşadık. Bu krizden de inşallah yüzümüzün akıyla çıkacağız ama burada tabii ki desteğe ihtiyacımız var” dedi.
Ayık, İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflasından Türk turizminin de olumsuz etkilenebileceğini söyledi.
İngiliz pazarının özellikle son iki yılda tırmanış içinde olduğunu aktaran Ayık, gelecekte de bu pazardan son derece büyük beklentileri olduğunu dile getirdi.
“Bu bir talihsizlik aslında. İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ve başka kıtalardaki pek çok destinasyonlar bundan son derece olumsuz bir şekilde etkilenecek, ama tabii bizi en çok ülkemizdeki durum ilgilendiriyor. Bu tur operatörünün özellikle yoğun çalıştığı Kuşadası, Marmaris, Fethiye, Dalaman bölgelerinde birçok büyük ve küçük ölçekli işletmeler var. Çalışanlardan tedarikçilere kadar yansıyacak bir zincir söz konusudur.”
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı:
“Bakanlık ve özel sektör olarak konunun takipçisiyiz. Sektörümüzün ve misafirlerin süreçten en az etkilenmesi konusunda önlemleri ve gelişmeleri görüşüyoruz. Gelişmeleri takip ediyoruz. Gelişmeleri de sektör paydaşlarımızla paylaşıyoruz. Soğukkanlı şekilde süreci takip etmeliyiz. Türk turizmi bugüne kadar önemli sıkıntıları aşmış bir sektör, bu krizi de aşacaktır.”