Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminde rekor artış

Türk Lirası, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki seçimlerin iptali ve yenilenmesine ilişkin karıyla birlikte Amerikan Doları’na karşı rekor düzeyde düşük seviyelere geriledi. Dolar/TL kuru haftaya 6,10 seviyesinde başladı.

CDS’LER 500 BAZ PUAN ARTTI

Kredi risk primi olarak bilinen Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri yeni haftada doları takip ederek 500 baz puanın üzerini gördü.

Söz konusu rakam Eylül 2018’den beri görülen en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CDS’i şöyle anlatıyor:

CDS NEDİR

CDS, Credit Default Swap deyiminin kısaltmasıdır. Türkçede tam bir karşılığı olmadığı için CDS olarak kullanılıyor. Biraz zorlamayla da olsa zaman zaman “kredi risk primi” olarak adlandırılabiliyor.
CDS, bir kişi ya da kuruluşun, kredi sahibinin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir bedel karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Bu çerçevede bir anlamda kredi sigortası gibi çalışır.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

Yunanistan devletinin borçlanma tahvilini alan bir kurum düşünelim. Bu kurum bu tahvil karşılığında Yunan devletine belirli bir faiz karşılığında belirli bir süre için kredi vermiş olur. Vade sonunda tahvili verecek ve anaparasını, birikmiş faiziyle birlikte geri alacaktır. Diyelim ki bu kurum Yunanistan’ın bu tahvilin bedelini geri ödeyeceğinden endişe duyuyor olsun. Bu durumda bu kurum bu tahvili CDS işlemi yapan kuruluşa götürecek ve ona belirli bir bedel ödemek suretiyle Yunan devletinin vade sonunda ödememesine karşılık CDS şirketinin ödemesi garantisini satın alacaktır. İşte bu kurumun CDS şirketine ödediği prime CDS primi (risk primi) deniyor.

CDS PRİMİ NE KADAR YÜKSEKSE…

Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.

Exit mobile version