‘Yağlık ayçiçek tohumu ithalatı gerekliydi’

yağlık ayçiçek

Son dönemlerde ülkemizde de üretebildiğimiz ürünlerin yurt dışından ithal edilmesi, kimi ürünlerin ise gümrük vergilerinin düşürülmesi tepkilere yol açıyor. Bugünkü resmi gazetede ise yağlık ayçiçek tohumunun 100 bin tona kadar sıfır gümrük ile ithal edilmesi kararı açıklandı.

Yağlık ayçiçeği tohumunun gümrük vergisi sıfırlandı

Devletin neden böyle bir uygulamaya gittiğini buna ihtiyacımız olup olmadığını Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’e sorduk.

“YAĞLIK AYÇiÇEK İHTİYACIMIZIN YARISINI ÜRETEBİLİYORUZ”

Büyükhelvacıgil, ülkemizin tüketim kalemleri arasında ilk 10’da yer alan ayçiçeği yağı ihtiyacının yıllık 3 milyon ton olmasına karşın ülkemizde ancak 1,5 milyon ton üretilebildiğini açıkladı.

Mevsimsel olarak ülkemizde 12 ay boyunca ayçiçeği üretimi yapılamadığını bildiren Büyükhelvacıgil, plansız tarım nedeniyle de yeterli verim alınamadığını kaydetti.

“SORUN: PLANSIZ TARIM”

Büyükhelvacıgil, planlı tarım ve tarımsal çeşitlilik ile ayçiçeğine bağlı kalmadan bitkisel yağ üretiminin ve teşviğinin artırılabileceğini ve kısa sürede bitkisel yağlarla ilgili tüm ithalatın sona erdirilebileceğini savundu.

Eldeki mahsulün ihtiyacı karşılamaması nedeniyle dışarıdan ithal etmek durumunda kaldığımızı ifade eden Büyükhelvacıgil, söz konusu tohuma gümrük vergisi düzenlemesinin ayçiçeği yağı üreticileri tarafından uzun süredir talep edildiğini belirtti.

DAHA ÖNCE DE GÜMRÜK DÜZENLEMESİ YAPILMIŞTI

Büyükhelvacıgil, 26 Aralık 2018 tarihinde 300 bin tona kadar olan ayçiçeği tohumundaki gümrük düzenlemesi süresinin dar olması nedeniyle çekilemediğini ve bugün verilen kararın kalan ithalatın tamamlanmasına yönelik olduğunu aktardı.

İthalat yapmak isteyen sanayici firmaların indirimden yararlanabilmesi için, 5 gün içinde Ticaret Bakanlığına başvuruda bulunması gerektiği de Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Büyükhelvacıgil, 5 günlük sürenin yeterli olup olmadığıyla ilgili sorumuza da yanıt verdi.

“BAŞVURU VE İTHALAT SÜRECİ MAKUL”

Sürenin yeterli olacağını umduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, uygulamanın hali hazırda beklendiğini dolayısıyla başvuruya hazır olduklarını kaydetti. Büyükhelvacıgil ayrıca, bu başvuruyu yalnızca kırma tesisi olan firmaların yapabildiğini aktardı.

Büyükhelvacıgil, 3 Mayıs itibarıyla açıklanan ve 5 günlük başvuru süresinin ardından başlayarak 30 Haziran’a kadar sürecek olan ithalat için de bu sürenin yeterli olup olmadığını da yanıtladı.

Helvacıgil, bu sürecinde yeterli olacağını kaydetti.

“FİYAT ARTTI”

Gümrük vergisi kontenjanı kararının geç açıklandığını, bu süreç içerisinde ülke içinde olduğu gibi ithalatın yapıldığı Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Ukrayna’da da yeterli mahsül kalmaması dolayısıyla fiyatların ton başına 355-360 dolar bandından 395 dolar seviyelerine çıktığını ifade etti.

Exit mobile version