AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu hizmetinden çıkarılan 14 bin 712 seçmenin yer aldığı listeyi içeren bir ek dilekçe sundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde KHK ile kamu hizmetinden yasaklı kişilerin oy kullandığını tespit ettiklerini söyledi.
Yavuz, açıklamasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını tespit ettiklerini ve bu sayıya mahkeme kararı ile kısıtlı olduğu tespit edilen 424 kişinin eklenerek YSK’ye iletildiğini ifade etti.
DAHA ÖNCE OY KULLANDILAR
Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, gelişmeyi sosyal medya hesabı üzerinden “KHK ile kamu görevinden çıkarılan yurttaşlar, 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 seçiminde de oy kullandı.
AK Parti’nin son “mantık”ı dikkate alınacaksa, o seçimlerin geçerliliği de tartışmaya açılır” sözleriyle yorumladı.
KHK ile kamu görevinden çıkarılan yurttaşlar, 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 seçiminde de oy kullandı.
— Cigdem Toker (@cigdemtoker) 20 Nisan 2019
AKP’nin son “mantık”ı dikkate alınacaksa, o seçimlerin geçerliliği de tartışmaya açılır.
Avukat Ece Güner Toprak da, AK Parti’nin söz konusu başvurusuyla ilgili Twitter’dan “YSK’ya yeni sunulan “KHK ile ihraç edilmiş bazı kişiler oy kullanmış” dilekçesinin hukuken bir anlamı yok. Seçim yasalarında (MV+Mahalli)+ TCK’mde 53; ‘kamu hizmetinden kısıtlılık’ için Mahkeme kararı gerekiyor. KHK ile ihraç engel değil. YSK da teyit etmiştir” değerlendirmesinde bulundu ve 28 Mayıs 2018’de tarihli kararın fotoğrafını paylaştı.
YSK’ya yeni sunulan “KHK ile ihraç edilmiş bazı kişiler oy kullanmış” dilekçesinin hukuken bir anlamı yok. Seçim yasalarında (MV+Mahalli)+ TCK mde 53; “kamu hizmetinden kısıtlılık” için MAHKEME KARARI gerekiyor. KHK ile ihraç engel değil. YSK da teyit etmiştir.Örnek (Mayıs 2018): pic.twitter.com/P65IYd8VWU
— Av. Ece Güner Toprak (@EceGunerToprak) 20 Nisan 2019
ANAYASA NE DİYOR?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 67. maddesinde belirtilen ‘Seçme, Seçilme ve Siyasi Faaliyette Bulunma Hakları’ şöyle:
“Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
Seçimler ve halk oylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.
Silah altında bulunan er ve erbaşlarla, askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır.
Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak şekilde düzenlenir.
Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.
OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ
AK Parti, 16 Nisan’da İstanbul’daki seçim sonuçlarıyla ilgili olağanüstü itiraz dilekçesini YSK’ye sunmuştu. Dilekçede oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, kaydırmalar yapıldığı, kayıp pusulaların bulunduğu, kısıtlı seçmenlere oy kullandırıldığı iddiaları yer almıştı.
AK Parti’nin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Recep Özel, Büyükçekmece seçim sonuçlarına itirazını yapmış ancak bu itirazın Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin itirazlarla birlikte görüşülmesini talep etmiş ve bu istek YSK tarafından onaylanmıştı.