Rusya’nın tüm nükleer faaliyetlerini yürüten devlet şirketi RASATOM’un yürüttüğü Mersin Akkuyu’daki nükleer santral inşaatının temelinin iki kez çatladığı ortaya çıktı. Habertürk gazetesinde ulaştığı sır gibi saklanan bilgiye göre çatlayan zemin iki kez yenilendi.
DENETİM SIRASINDA KEŞFEDİLDİ
Zemindeki hasarı yıl başında Kanun Hükmünde Kararname ile yetkilendirilen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ekipleri keşfetti.
Geçtiğimiz yaz aylarında reaktörün yerleştirileceği ilk temelin atılmasının ardından saha denetimlerini gerçekleştirilen TAEK ekipleri, kuruyan zeminde çatlaklar tespit etti.
BETON KIRILDI TEMEL YENİLENDİ
Beton konusunda uzmanlardan oluşturulan bir ekip, çatlağa müdahale ederek sorunlu betonun kırılması için çalışma başlattı.
TEMEL 2. KEZ ÇATLADI
İkinci kez atılan temel de çare olmadı. TAEK ekipleri çatladığı için kırılan ve yenilenen temeli tekrar kontrol etti ve zeminin bir kez daha kırıldığını fark etti. Zemin aynı yöntemle tekrar kırıldı ve son kez yenilendi.
TAEK ekiplerinin devam eden saha kontrolleri sonucunda zeminin bu kez sorunsuz bir biçimde oturduğu raporlandı.
İlerleyen aylarda testlerden başarıyla geçen zemine 1200 megavatlık bir reaktör oturtulacak. Daha sonra reaktörün üstü 80 metre yüksekliğinde, duvarları 1,5 metre kalınlığında olan bir bina ile kapatılacak.
MALİYETİ 20 MİLYAR DOLAR
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom tarafından inşaa ediliyor. Santralin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar. Projenin yüzde 35’lik kısmında Türk şirketleri de yer alıyor.
TÜRKİYE’NİN YÜZDE 10’UNA ELEKTRİK VERECEK
Akkuyu Nükleer Santrali’nin toplam kapasitesi 4 bin 800 megavatlık 4 üniteden oluşuyor. Santral Türkiye’nin yüzde 10’unun elektrik talebine karşılık verecek. Sadece bu projeyle Türk şirketleri ekonomiye 8 milyar dolar katma değer sağlayacak.
İLK ÜRETİM 2023’TE
Akkuyu inşaatının en yoğun döneminde yaklaşık 10 bin kişi çalışacak. Tam kapasiteyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. İlk ünite 2023’te elektrik üretimine başlayacak, diğer ünitelerin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.