AP seçimlerinde Irkçı Wilders’e darbe

geert-wilders

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde bazı ülkeler seçimlerini tamamladı. 23 Mayıs’ta başlayan AP seçimleri yarın sona erecek. Bazı AB üyesi ülkelerin seçimleriyse tamamlandı.

İngiltere ve Hollanda’nın 23 Mayıs’ta gerçekleştirdiği seçimlerin sonuçları Hollanda’da belli oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Hollanda’da Sosyal Demokratlar yüzde 18,4 ile önde bulunuyor. Başbakan Mark Rutte’nin partisi Liberal Parti VVD yüzde 14, Hristiyan Demokratlar CDA yüzde 12,3 aldı.

WİLDERS’İN PARTİSİNİN TEK SANDALYESİ KALDI

Seçim öncesi favori gösterilen sağcı Thierry Baudet’in partisi FvD yüzde 11, Hollandalı Yeşiller ise yüzde 10,5’te kaldı.

Aşırı ırkçı Geert Wilders’in bulunduğu PVV ise ancak yüzde 4 oy alabildi.

Wilders’in bu oy oranıyla AP’de 2014 yılında sahip olduğu 4 sandalyeden 3’ünü kaybedecek.

Resmi sonuçlar yarın akşam açıklanacak. Hollanda’da 13 milyon seçmen bulunmasına karşın, 2014 AP seçimlerinde seçmenlerin yalnızca yüzde 37,3’ü oy kullanmıştı. Dün yapılan seçimlerde ise seçmenlerin yüzde 41,2’sinin sandığa gittiği bildirildi.

YARIN SONA ERİYOR

Avrupa Parlamentosunda görev alacak 751 vekili, 400 milyon seçmen belirleyecek. Parlamentodaki sandalye dağılımı, üye ülkelerin nüfuslarına göre oranlanıyor. AB Komisyonu Başkanının atanma süreci de AP seçim sonuçlarından etkilenecek. Seçimlere 8 ayrı siyasi grup katılıyor.

İngiltere ve Hollanda 23 Mayıs, Çekya ve İrlanda 24 Mayıs, Slovakya, Malta ve Letonya bugün sandığa gitti. Geri kalan 21 AB üyesi ülke ise yarın sandığa gidecek.

Aşırı sağcı partilerin oy oranlarını arttırması beklenen seçimlerin ardından yeni parlamento 2 Temmuz’da görev başlayacak. İlk kez 2014’te gerçekleşen Spitzenkandidat sürecine göre AP seçimlerinde en çok oyu alan siyasi grubun liderinin, AB Komisyon Başkanlığına seçilmesi gerekiyor. Ancak sürecin bu seçimde işletilip işletilmeyeceği bilinmiyor.

Exit mobile version