Atatürk’ün çocuklara hediyesi: 23 Nisan

23 Nisan

23 Nisan 1920’de kurulan ve üzerinden tam 99 yıl geçen Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921 senesinde Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verildi.

23 Nisan’ın Milli Bayram olarak kutlanmasına dair çıkan kanun meclisin açılışından bir sene sonra kabul edildi. Kanun 2 Mayıs 1921’de Resmi Gazete’de yayımlandı ve böylece yürürlüğe girmiş oldu.

İki maddenin olduğu kanunda birinci maddede, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.” ikinci maddesinde ise “Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur.” ifadeleri bulunuyor.

Atatürk 1929 senesinde ise 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti ve ilk defa o sene Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

27 Mayıs 1935’te Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” sıfatı da kazanmış oldu.

Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında yer alan ifadeye göre “Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü” olarak kabul edildi.

20 Nisan 1983’te bir değişiklik daha yapıldı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak yeniden değiştirildi.

1979 senesinde 6 ülke bayrama katılmış ve bayram, uluslararası bir boyut kazanmıştır. Bayrama o günden itibaren dünyanın birçok ülkesinden çocuklar katılım sağlamıştır.

Atatürk dünyada çocuklara bayram hediye eden tek lider, Türkiye de bu bayramı dünya ile paylaşan tek ülke konumunda.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her sene gerek yurt içinde gerekse yurt dışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda farklı etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.

Exit mobile version