Bağcılar ‘da 34 hamile çocukla ilgili 18 doktor hakkında dava açıldı

bağcılar-eğitim-ve-araştırma

bağcılar-eğitim-ve-araştırma

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çoğunluğu Suriye uyruklu olan küçük çocukların gebe olduğu halde adli makamlara bildirilmediği ortaya çıkmıştı.

15 yaş altındaki hamile çocukları emniyete bildirmedikleri gerekçesiyle 18 hekim hakkında dava açıldı.

Denetim kurulu tarafından hazırlanan rapora göre, gebe teşhisi koyulan hasta sayısı 348. Bunlardan 288’i Suriyeli. Bu hastalarla ilgili herhangi bir bildirim formu da düzenlenmedi.

15 YAŞINDAN BÜYÜKSE VE TARAFLARIN RIZASI VAR İSE CİNSEL İSTİSMAR SUÇU SAYILMAZ

Türk Ceza Kanunu’na göre, 15 yaşından büyük kişiler için tarafların rızası ile cinsel ilişki yaşandığı takdirde bunun cinsel istismar suçunu oluşturmayacağı ifade edilen iddianamede, kanunda düzenlenen reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun şikayete bağlı bir suç olduğu anlatıldı. 

İddianamede, hastaneye başvuran söz konusu kişilerden hiçbirinin cebir ve tehditle hamile kaldığına yönelik bir iddia ve delil olmadığı için yaş durumlarına göre suçların belirlenmesi ve ona göre de sorumluların yükümlülüğünün tespitinin gerektiği değerlendirilmesi yapıldı.

34 ÇOCUĞUN BİLDİRİMİ YAPILMADI

Hastaneden 15 yaşın altında olan ve hamile olduğu tespit edilen ve gerekli bildirimi yapılmayan çocuklarla ilgili doktorların listesi istendi.

Gelen cevap yazısında 15 yaş altı hamile başvurusunun 51 olduğu, ancak bu kişilerden 17’sinin bildiriminin yapıldığı, 34 çocuğun ise bildiriminin yapılmadığı belirtildi.

İddianamede, bu 34 çocuktan çoğunluğun ise poliklinik kayıt sisteminde bulunan ancak kadın doğum kliniğinde kayıtları olmayan kişiler olduğu anlatıldı. 

OLAYDAN 18 DOKTOR SORUMLU, BAŞHEKİM SORUMLU DEĞİL

Hamile oldukları tespit edildiğinde bildirimi yapılması gerektiği halde yapılmayan 34 çocuk ile ilgili;

Bunları muayene eden ve tespitleri yapan 18 doktorun sorumluluğunun bulunduğu savunulan iddianamede, çocukları muayene etmeyen, onlarla doğrudan herhangi bir bağlantısı olmayan hastanenin başhekimi A.Y.M. hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği ifade edildi. 

6 AYDAN 3 YIL 6 AYA KADAR HAPSİ İSTENDİ

Olayla ilgili soruşturma izni verilen doktorlar E.V.K, C.İ, N.A, Ü.H, N.K.A, Ö.A, I.Ş.Y, Ö.A, M.E.Ö, G.A, E.U, H.E.A, İ.A.K, İ.B, M.T.K, O.Y, Ş.Y.A. ve Y.C. hakkında “kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan 6 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. 

Exit mobile version