Çavuşoğlu: S-400 füzelerinin teslimi ertelenmeyecek

s-400

s-400

Erdoğan başkanlığında yapılan Reform Eylem Grubu toplantısından sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basının önüne çıktı. Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi ile yakın diyaloğun sürdüğünü açıkladı. Çavuşoğlu şunları söyledi:

VİZE SERBESTİSİ İÇİN 6 KRİTERDE ÇALIŞIYORUZ

AB’den beklentimiz diğer aday ülkelerle eşit muamele görmek istiyoruz. Bunu iç siyasete alet etmekten vazgeçsinler. Vize muafiyeti için AB’nin adım atması lazım. Güçlü Avrupa’nın yolu Türkiye’den geçiyor. Avrupa Birliği sadece Türkiye’ye yönelik değil diğer ülkelere yönelik bazı anlaşmalara uymadığı için güvenilirliği biraz sarsıldı. Vize serbestisi AB için de önemli. 6 kriterin yerine getirilmesi için çalışıyoruz. 6 kriter üzerinde AB ile müzakereleri yürütüyoruz.

KRİTERLER ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Bu müzakereler sürecinde her bir kriter için yakınlaşmalar olduğunu söyleyebilirim. Birçok konu bakımından yakınlaşmamız var. Bazı kriterler üzerinde halen çalışıyoruz. Müzakere ediyoruz. Farklı anladığımız kelimeler var. Bunlar üzerinde çalışıyoruz.

S-400 FÜZELERİ İÇİN NATO DA DEVREDE

S-400’lerin ertelenmesi söz konusu mu? Türkiye’ye getirilmesi konusunda bizim tarafımızdan erteleneceğine dair bir açıklamamız olmadı. ABD’den yorumlar, talepler geliyor. S-400 konusunda ABD’nin bazı iddiaları oldu. Yani S-400’ün F-35’ler dahil NATO sistemine verebileceği zararlar konusunda. Biz de uzmanların son sözü söylemesini istiyoruz. Bunun için ortak bir çalışma grubu kurulmasını istiyoruz. Hatta NATO bu gruba başkanlık edebilir.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM

Türkiye tüm attığı adımlarda gayet şeffaf. Bu konuda da ne yaptığımız biliyoruz. Ama endişeler varsa bunun için çalışma grubunu oluşturalım. Eğer ABD bu konuda kendine güveniyorsa bu iddialarında eminse bu çalışma grubuna evet demeli. Çalışma grubunun görevi bakımından bazı görüş alışverişleri oldu. Karşılıklı teklileri değerlendireceğiz. ABD Dışişleri Bakanı Pompei ile telefonda görüşeceğim.

RUSYA EN İYİ TEKLİFİ VERDİ, ABD EVET DEMELİ

İhtiyacımız olan bir sistemi müttefiklerimizden alamadığımız için Rusya en iyi teklifi verdiği için aldık. Tereddüt varsa yapıcı önerilerde bulundu. Buna ABD’nin evet demesi lazım. İran’a yönelik yaptırımların genişletilmesine karşı olduğumuzu daha önce de söyledik. Bu yaptırımlar İran halkının cezalandırılması demek. Bu konuda hem ABD ile hem de Tahran yönetimiyle görüşüyoruz.

Exit mobile version