Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Ta

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. Toplantıya (sağdan sola) Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, (soldan sağa) Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da katıldı. ( Cumhurbaşkanlığı / Kayhan Özer - Anadolu Ajansı )

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı.

Yerel seçimlerden sonra ilk kez toplanan kabinenin toplantısına tüm bakanların katıldığı görüldü.

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ TÜM BAKANLARIYLA TOPLANDI

Saat 15.40’ta toplanan kabinenin gündeminde terörle mücadele ve ekonomi olduğu kaydediliyor.

Terörle mücadele başlığı altında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da bir sunum yapması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da ABD temasları ve ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeye yönelik değerlendirmelerini sunması bekleniyor.

Ekonomide İkinci 100 Günlük Eylem Planı ve hangi aşamaya gelindiği de kabinenin gündem maddeleri arasında olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk.

YSK KARARI KABULÜMÜZ, BAĞLAYICI OLACAK

Toplantı sürerken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı. Kalın şunları söyledi:

Seçimlerle ilgili Cumhurbaşkanımız değerlendirme yaptı. Hukuki yolların tüketilmesinin ardından YSK’nın vereceği karar bizim kabulümüz olacaktır. Bağlayıcı hale gelecek. Kabinemizin gündeminde güvenlik konuları da vardı. Milli Savunma ve İçişleri bakanlığı sunum yaptı. Terörle mücadele sınır ötesinde sürüyor. İç ve dış istihbarat birimlerimiz çalışıyor. Özellikle MİT insani ve teknolojik bütün imkanları kullanıyor. Yoğun çalışmalar yürütüyor, sahada başarılı çalışmalar yürütüyor.

KIDEM TAZMİNATI FONU İÇİN ENDİŞE ETMEYİN

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Kıdem Tazminatı Fonu’yla ilgili sunum yapmadı. Ancak ilgili bütün paydaşların ve bakanlıkların katkılarıyla ve mutabakatıyla bir hazırlık yapılıyor. Dolayısıyla burada işçi işveren çevrelerinin tedirgin olmalarını gerektirecek bir durum yok. Herkesin görüşü alınacak. Ve bir mutabakat temin edildikten sonra konu Cumhurbaşkanımıza arz edilecek. Endişe verici bir durum yok.

F-35’LER İÇİN TEHDİDİ KABUL ETMEYİZ

F-35’ler için ABD makamları tarafından bazı yaptırımlardan bahsediliyor. Türkiye’ye dönük bu tür tehdit, şantaj ve yaptırım dilinin ters tepeceğini bizzat ilettik. İkili ilişkiler karşılıklı güvene göre inşa edilmeli. Başka söylemleri kabul etmeyiz. Dışişlerimiz bir teknik heyet kurulmasını teklif etti. NATO şemsiyesi altında risk olup olmadığını bu heyet inceleyecek. Bu konu bütün boyutlarıyla aydınlatılmalı. S-400’lerin gelmesi halinde F-35 programı riske girer mi? Bunu gelin NATO çatısı altında araştıralım. Teknik heyetle ortaya çıkaralım. Böyle bir durum varsa gereğini yapalım. F-35 programının tehlikeye atılmasını istemeyiz. Kabul etmeyiz. Bu riskleri analiz edecek bir çalışma yapılmalı. Ama ön kabulle bu sonuçlara varılması doğru olmaz. S-400 kararı bir gecede verilmedi. Türkiye tabii ki F-35 teknolojisinin bir ortağı ve olmaya da devam edecek.

YSK’NIN VERECEĞİ KARAR NİHAİ OLACAK

Kabine değişikliği Cumhurbaşkanımızın uhdesindedir. YSK’nın kararı nihai karardır. İtirazlar devam ediyor. Ak Parti ve MHP seçimlerinden yeniden yapılması için başvurdu. YSK yeniden değerlendiriyor. Vereceği kararla süreç sona erecek. İtiraz başvurusu her partinin hakkıdır. Bu demokratik bir haktır. Bir gecikme olarak görülmeyecektir. Cumhur İttifakı’nın böyle bir başvuruda bulunması doğal bir haktır. YSK’nın vereceği karar nihai karardır. Mazbatasını alan başkanlığını sürdürür. Aksi durumda hukuki süreç neyi gerektiriyorsa o işletilir.

MEMUR KANUNUYLA İLGİLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK

657 ile ilgili bir değişiklik yok. Cumhurbaşkanımızın bu hangi bağlamdan söylediğini hatırlatmakta fayda var. Belediyelerde çalışan işçilerimizin endişeleri olmuş olabilir. Dolayısıyla burada onların yasal bir güvence altında olduğuna dikkat çekti. Bu önemli bir mesaj. Devlette süreklilik esastır. İşini doğru yapan kişilerin endişe içinde olmaması gerekir. Yeni gelen başkan hangi partiden olursa olsun çalışan insanların huzurla devletine hizmet etmesi gerekir. Böyle bir şeye tevessül etmeleri halinde bunun yasal güvencesi vardır. Bu da 657’dir. İşsizlik rakamlarıyla ilgili çalışıyoruz.

Exit mobile version