Dodik’ten Türkiye’ye resmi ziyaret

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’de resmi törenle karşılandı.

Dodik’in içinde bulunduğu makam aracı süvariler tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dodik Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında buluştu. Erdoğan ve Dodik daha sonra tören alanındaki yerlerini aldı. Bu sırada 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

“MERHABA ASKER” DİYE SELAMLADI

Dodik, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı Türkçe, “Merhaba asker” sözleriyle selamladı. Ayrıca törende, bugüne kadar kurulmuş 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Dodik

Cumhurbaşkanı, törenden sonra Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Şefik Caferoviç ile tokalaştı.

Erdoğan ve Dodik iki ülke heyetlerini birbirlerine tanıttı.

İki lider Külliye’nin merdivenlerinde Türkiye ve Bosna Hersek bayrakları önünde gazetecilere tokalaşarak poz verdi.

“SREBRENİTSA”YA EFSANE DEMİŞTİ

Dodik, 1995’te yaşanan ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük insanlık katliamı ve etnik soykırım olarak dünya tarihine kazınan Srebrenitsa Katliamı’nın “fabrikasyon bir efsane” olduğunu savunmuştu.

Savaş suçlarını konu alan bir konferansta konuşan Dodik, şunları söylemişti:

Katliam, olmayan bir şey. [Bosnalı Müslümanlar] bir efsaneye sahip değildi, bu yüzden Srebrenitsa çevresine bir tane inşa etmeye karar verdiler.

Ratko Miladiç komutasındaki Sırp askerler Srebrenitsa’ya girerek insanlık tarihinin gördüğü en acı olaylardan birini gerçekleştirmişti. 5 gün boyunca süren katliamda 8 bin 372 Boşnak öldürülmüştü. Katliamcı Sırp askerleri, cesetleri tanınmaz hale getirmiş ve katledilen Boşnakları onlarca toplu mezara gömmüştü. Bosna halkı günümüzde 2 binden fazla katliam kurbanını aramaya devam ediyor.

Exit mobile version