Ekvador, Assange’ı IMF karşılığında verdi

ekvador

ekvador

Wikileaks kurucusu Julian Assange, 2012’den beri kaldığı Ekvador ülkesinin Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasının ardındna IMF çıktı.

BM RAPORTÖRÜ SÖYLEMİŞTİ

BM İşkenceyle Mücadele Özel Raportörü Nils Melzer, Assange’ın sığındığı Büyükelçilik’ten çıkarılacağı iddialarını dile getirmişti ve endişe duyduğunu ifade etmişti. Bu durum Wikileaks’in de bu ifadeleri doğrulayarak, Ekvador’un İngiltere ile anlaştığını ve Asange’ın saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını duyurmuştu.

Nitekim öyle de oldu. ABD Dışişleri Bakanlığının birçok yazışmasını internet sitesinden kamuoyuna aktaran Assange, 2012’den beri yaşadığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği binasından çıkarılarak gözaltına alındı. Ardından da kefalet şartıyla serbest kalma şartını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

ABD’YE İADE EDİLEBİLİR

İngiltere Başbakanı Theresa May’in yaptığı açıklamalardan da, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) iade talebinin görüşüldüğü de öğrenildi.

Ve gözler Ekvador’a çevrildi. İngiliz mahkemesinin 2010 yılında 2 kadına tecavüz iddiasıyla İsveç’e iadesine karar verilen Assange’ı kabul eden Ekvador’da ne değişti?

EKVADOR YENİ BAŞKANI, ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Ekvador’da öncelikle hükümet değişti. Assange’ın Ekvador tarafından kabul edildiğinde Ekvador’un başkanı Rafael Correa idi. Ancak 2017 yılında başkan değişti ve yeni başkan Lenin Moreno oldu. Başkanlık değişimi yönetimde de değişikliklere neden oldu.

Örneğin Correa, Venezuela başkanı Nicolas Maduro ile iyi ilişkiler yürütürken, Moreno Venezuela’da, kendini başkan ilan eden Juan Guaido’yu destekliyor.

ASSANGE DEĞERİ: 4,2 MİLYAR DOLAR

Moreno geldiğinden beri yalnızca siyasi ilişkiler değil ekonomi de değişti. Dünyaca ünlü Ekonomi dergisi Ekonomist, Ekvador’un Assange’ı iadesinde IMF’yi işaret etti. Ekvador’un IMF ile geçen ay 4 milyar 200 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladığını hatırlatan Ekonomist, Assange’ı bu nedenle teslim edildiğini yazdı.

JULLİAN ASSANGE KİMDİR?

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yazışmalarını Wikileaks adlı sitesinden yayınlayarak tartışmalar yaratan Jullian Assange 2010 yılında yargılandığı İngiliz mahkemesi, 2 kadına tecavüz iddiasıyla İsveç’e iadesine karar vermişti.

İade kararının ardından 2012 yılında İsveç’e iadesi halinde ABD’ye gönderileceği ihtimaline karşı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, Assange’ın siyasi iltica başvurusunu kabul ederek vatandaşlık verdiği 2017 yılında İsveç mahkemesi de davaları düşürmüştü.

Ekvador ve Assange arasında süren iyi ilişkilerin, geçtiğimiz mart ayında değiştiği görüldü. Ekvador, Assange’ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla ülkelerinin uluslararası ilişkilerini tehlikeye soktuğunu iddia ederek Assange’ın internet erişiminin kesmişti.

Son olarak Ekvador, dün Assange tanıdığı sığınma hakkını geri çekti ve Londra polisine teslim etti.

Exit mobile version