Esad Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mesaj gönderdi

Suriye savaşında bir ilk… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Beşar Esad arasındaki iletişim kanalı resmen açıldı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Şam’a giderek Esad ile görüştü. Ankara’ya gelip Erdoğan’a Esad’ın mesajlarını getirdi. Mesajların ana konusunda Türkiye-Suriye sınırındaki terör örgütü YPG varlığı ile mücadele ve sınırların gelecekteki durumu vardı. Türkiye ve Suriye anlaşır mı bilinmez ama iki ülke arasındaki diyalog ve istişare kanalının yeniden açılması iyiye işaret. Çünkü bölgedeki taşeron aktörler yerine direkt olarak Şam yönetimi ile irtibata geçmek Türkiye için Suriye’de işleri kolaylaştırabilir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bir araya geldi. Şam’da Beşar Esad ile görüşmeler yaptıktan hemen sonra Ankara’ya gelen Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Esad’dan mesaj getirdiğini söyledi.

Cevad Zarif
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nun kapısında karşıladı.

“ERDOĞAN’A RAPOR SUNACAĞIM”

“Ben Esad ile uzun süreli görüşme yaptım. Bu konuşmanın bir raporunu Erdoğan’a sunacağım. Biz İran İslam Cumhuriyeti olarak komşularımızın ileriye dönük iyi ilişkilere sahip olmasını istiyoruz”

Zarif, Şam’dan direkt Ankara’ya geçince basın toplantısı hem İran hem Türk medyasının ilgi odağı oldu.

“SURİYE ORDUSU…”

Zarif, Esad ile yaptığı görüşmenin bir raporunu da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na sundu.

“Türk kardeşlerimizin endişelerini anlıyoruz, katılıyoruz. Her zaman arkadaşlarımıza güvendik. Huzurun en etkili yolu Suriye ordusunun sınırlarda hakim olması diyoruz. Suriye ordusu yasadışı hareketlere izin vermez”

ERDOĞAN’A 1 SAAT 15 DAKİKA BRİFİNG

Zarif ardından Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zarif’i kabulü 1 saat 15 dakika sürdü.

İki ülke dışişleri bakanının gündeminde İran’a uygulanan yaptırımlar ve Türkiye’nin yaptırımlardan muafiyet süresinin mayıs ayında dolacak olması da vardı. Çavuşoğlu, “Amerikalı mevkidaşlarımıza bunun yanlış olduğunu anlatıyoruz” dedi.

SURİYE SAVAŞI

Suriye’deki iç savaş dokuzuncu yılına girdi. 11 Mart 2011 tarihinde lokal bir protesto gösterisiyle başladı. Orta Doğu’daki en büyük felaketlerden birine dönüştü. Suriye’deki iç savaşta en az 500 bin masum insan hayatını kaybetti. İç savaşta en az 3 milyon kişi yaralandı, 1 milyon Suriyeli de sakat kaldı. Suriye’deki nedeniyle 5 milyondan fazla insan mülteci durumuna düştü. Binlerce yıllık tarihi yapılar şekilde yok edildi.

Exit mobile version