Kurulduğunda “Yeşilköy Havaalanı” adını alan Atatürk Havalimanı, 45 saat süren “Büyük Göç”le İstanbul Havaalanı‘na taşınacak.

SİVİL HAVACILIĞIN TEMELİ BURADA ATILDI
Atatürk Havalimanı, askeri havalimanı olarak kurulmuş, sonrasında sivil havacılığın temelleri burada atılmıştı.
Yeşilköy Hava Meydanı adını alarak sivil uçuş trafiğine açılan havalimanı, 80 yıldan daha uzun bir süre İstanbul’da hava ulaşımına hizmet verdi.
1912 yılında askeri ulaşım amacıyla Bakırköy’de bulunan Yeşilköy’deki alan üzerine kurulmuştu. Bu alan başta hangar ve küçük bir meydandan ibaretti.
TÜRK TAYYARE CEMİYETİ’NİN KURULUŞUYLA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Cumhuriyet ilan edildikten 1 yıl 4 ay sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Türk Tayyare Cemiyeti kuruldu. Böylece sivil havacılıkta önemli bir adım atıldı.
Türk Tayyare Cemiyeti’nin kurulmasıyla birlikte, Yeşilköy’deki askeri hava alanının sivil havacılığa açılması konusunda gelişmeler yaşandı. 1933’te gerçekleştirilen İstanbul-Ankara uçuşu sonucu, “Yeşilköy Hava Meydanı” adını alarak sivil uçuşlara başladı.
1953’TE HAVALİMANI OLDU
1944 yılında Chicago Sivil Havacılık Sözleşmesi’nin imzalanmasıyla birlikte uluslararası uçuşlar için Yeşilköy’e bir havalimanı inşa edilmesi kararı verildi.
1949’da havalimanı inşaatına başlandı, 1953 yılında inşaat tamamlandı. 1 Aralık 1953’te uluslararası uçuşa açılan hava meydanı, havalimanı özelliğini kazandı.
Havacılık teknolojisinde yaşanan gelişmeler sonucu, geniş gövdeli ve modern uçaklar yaygınlaştı. Dolayısıyla daha geniş pist ihtiyacı doğdu. 1968 yılında ise, bu tip uçaklara uygun bir pist inşa edildi.
1985 YILINDA ATATÜRK HAVALİMANI OLDU
1970 yılı itibariyle terminaldeki yoğunluk arttı, hava trafik kontrolü de gittikçe kötüleşti. Almanya’ya göç artış gösterince bu sorunlar daha ciddi bir boyuta ulaştı. 1971 yılında ise, yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine sahip 4 adet terminal binası inşa edildi, havalimanı genişledi. 1985 yılında ismi değiştirilerek Atatürk Havalimanı oldu.
YEŞİLÇAM FİLMLERİNE SAHNE OLDU
Yeşilköy Havalimanı, Türk sinemasından önemli isimlere ev sahipliği yaptı. Yeşilçam’ın pek çok duygusal sahnesi burada çekildi. Koçum Benim, Sosyete Şaban, Yerli Top Gun, Nereden Çıktı Bu Velet gibi Yeşilçam filmlerinin yanı sıra James Bond filmine de ev sahipliği yaptı. Ünlü sanatçıların ve sporcuların da yolu Atatürk Havalimanı’ndan geçti.
GURBETÇİLER BURADA OY KULLANDI
1987 yılı seçimlerinde gurbetçiler burada oy kullandı. 2000 yılında 20 milyon yolcu kapasitesine sahip bir dış hatlar terminali inşa edildi.
AVRUPA’NIN EN YOĞUN 4’ÜNCÜ HAVALİMANI OLDU
2014 yılına gelindiğinde, Avrupa’nın en yoğun dördüncü havalimanı olarak gösterildi. Ayrıca dünyanın 10’uncu en iyi havalimanı olarak gösterilen Atatürk Havalimanı, milyonlarca uçuşun ardından kapılarını kapattı. Yeşilköy hava meydanının akıbeti konusunda soru işaretleri oluşurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan buranın millet bahçesi haline geleceğini belirtti.