Gerekçeli karardaki muhalefet şerhinde neler yazıyor

YSK

YSK

İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin kısa kararda bazı sandık kurullarının kanuna aykırı olarak yani kamu görevlisi olmayan kişilerce oluşturulduğu iddiası vardı. Bu yüzden seçim iptal edilmişti. Karara muhalefet eden YSK Üyesi Kürşat Hamurcu, muhalefet şerhine şunları yazdı:

“HİÇBİR SOMUT KANIT SUNULMADI”

“Sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmadığı sandıklarda, oy kullanan seçmenin oyunun, hangi neden ve gerekçeyle geçersiz sayılması gerektiğine ilişkin itiraz eden tarafından hiçbir somut kanıt ve belge sunulmamıştır. Seçim hukukuna egemen olan serbest, genel oy, eşit, tek dereceli, gizli oy, açık sayım ve döküm ilkelerinin hangisinin kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı tarafından ihlal edildiği, hiçbir şekilde ortaya konulmamıştır.”

ANAYASAYA AYKIRILIK VURGUSU

Sandık kurulu başkanının kamu görevlisi olmaması, seçmene yüklenecek bir kusur değildir. Bu nedenle, bu sandıklarda oy kullanan seçmenin oyunu geçersiz kabul ederek iradesinin yok sayılması, Anayasa, Uluslararası Sözleşmeler ve seçim mevzuatı ile güvence altına alınan en temel yurttaşlık haklarından olan seçme hakkının özüne müdahale anlamı taşır.

Exit mobile version