Hulusi Akar: Karargah Pentagon’a rakip olacak

hulusi akar

Hulusi Akar, Türkiye-ABD arasında düzenlenen TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı’na katılmak üzere bulunduğu Washington’da, Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

HULUSİ AKAR: ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İYİ

ABD-Türkiye arası ilişkilerin her zaman iyi olduğunu ve bu şekilde devam edeceğini aktaran Akar, yaşanan problemlerin çözülmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı. Bazen yanlış anlaşılmalar ve anlatımlar olduğunu, bazı bilgilerin ise bilinçli olarak yanlış aksettirildiğini belirtti. Bakan Akar, bu durumların bazı kararları olumsuz etkilediğini anlattı.

BU GÜVENLİK, BAĞIMSIZLIK VE SAVUNMA MESELESİDİR

Türkiye’nin füze tehdidiyle karşı karşıya olduğuna değinen Bakan Akar, buna karşı hava ve füze savunma sistemi talebinde olmamızın doğal olduğunu belirtti. “Bu egemenlik, bağımsızlık, güvenlik ve savunma meselesidir” dedi.

82 MİLYONUN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ

Problem odaklı çalışmalarda bulunulduğunu belirten Akar, “Hava tehdidini ortadan kaldırmak, 82 milyonun savunmasını ve güvenliğini sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

S-400 VE F-35 KARIŞTIRILMAMALI

İki ülkenin ilişkilerinde ayrıştırıcı bir dilin ve ültimatom dilinin kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Akar, S-400 tedarikiyle F-35 projesinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirtti.

F-35’lerle S-400’lerin yakın konuşlandırılması durumunda, birbirlerine ait teknik bilgileri alabilecekleri yönündeki tartışmalara değinen Akar şunları söyledi:

YAPILMASI GEREKEN NEYSE KONUŞALIM

S-400 Suriye’de konuşlu ama İsrail’in yakın mesafede konuşlu F-35’leri var. Diğer taraftan Baltık ülkelerinde de buna benzer durumlar var. Biz diyoruz ki ‘Gelin oturalım, teknik bakımdan yapılması gereken neyse konuşalım.’ Biz bunları NATO sistemlerine entegre etmeyeceğiz. Ayrıca bizim milli olup da NATO için çalışan unsurlarımıza da entegre etmeyeceğiz.

S-400 ANKARA VE İSTANBUL’A, F-35 MALATYA’YA KURULACAK

Bunlar bağımsız, ayrı bir şekilde çalışacaklar. Muhtemelen Ankara ve İstanbul’un savunması olacak S-400’ün görevi. Diğer taraftan da F-35’lerin yeri ise Malatya. Burada yatırımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Arada ciddi bir mesafe var. Bunları tartışalım, konuşalım. Eğer bu çalışmalar sırasında hakikaten teknik bakımdan alınması gereken tedbirler varsa yapalım. O konuda açığız. S-400 gelmedi daha ama gelecek. Geldiği zaman ne yaparız? Bu Ankara olabilir, İstanbul olabilir veyahut da bir sanayi bölgesi olabilir. Füze ve uçak tehdidine karşı nereleri hassas, bu çalışılan bir konu. ”

S-400’LERİN HAZİRAN’DA GELMESİ BEKLENİYOR

ABD’nin F-35’lerle alakalı yaptırım söylemlerine ilişkin, Türkiye’nin olasılıklara karşı her türlü hazırlığının olduğunu belirtti. S-400’lerin Türkiye’ye gelişiyle ilgili Rusya cephesinden Haziran tarihinin verildiğini söyledi.

TEKLİFİMİZ AMERİKALILARIN MASASINDA

S-400 ve F-35’lerin teknik olarak ayrıştırılmasıyla alakalı görüşmeler yapılacak mı? sorusuna, “Teklifimiz Amerikalıların masasında” yanıtını verdi. Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölge konusunda Bakan Hulusi Akar şunları söyledi:

GÜVENLİ BÖLGE HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Niye orada 30-40 kilometreden bahsediyoruz? Son zamanlarda teröristler maket uçaklara patlayıcı koyarak ülkemizdeki karakollarımıza, insanlarımıza karşı kullanıyorlar. Biz ‘Teröristleri alın, silahlarını toplayın, bunları 30-40 kilometrenin dışına çıkarın’ diyoruz. Bizim temel teklifimiz bu.

DERDİMİZ HALKIMIZIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK

Bu maket uçakların menzili takriben 30-40 kilometre. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgedeki yeteneği ve müsait olan tek güç. Burada esas olan maksat. Bizim maksadımız hudutlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamak. Bizim derdimiz bu.

SURİYE’NİN TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK

Biz Suriye’nin hem politik kişiliğine hem toprak bütünlüğüne son derece saygılıyız. Hiçbir şekilde Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Bizim meselemiz terörist unsurlardan ülkemize karşı gelen risk, tehdit, tehlike.”

KARARGAH PENTAGON’A RAKİP OLACAK

Ankara’da proje aşamasında olan karargah projesinin son durumu hakkında konuşan Akar, “Ayyıldız Projesi” adını alan projenin, Pentagon’a rakip olacağını belirtti. İlerleyen günlerde toplantı gerçekleştirileceğini ve projenin ilerletileceğini belirtti.

Exit mobile version