Hurdacılık yapıyordu, atık işleme tesisi kurdu

MERSİN'DE 1976 YILINDAN BERİ HURDA TOPLAYAN VATANDAŞ, ERDEMLİ İLÇESİNDE AÇTIĞI TESİSLERLE SIFIR ATIK PROJESİNE DESTEK VERDİ. OKUL YILLARINDA AİLE MESLEĞİ OLARAK HURDACILIĞA BAŞLADIĞINI BELİRTEN ZİYA ŞABABLI, "ERDEMLİ'YE 1976 YILINDA BÜYÜK AĞABEYİMLE GELDİK. 4 KARDEŞ OLARAK BİZ HURDACILIĞA BAŞLADIK. FAALİYETE BAŞLADIĞIMIZ DÖNEMLERDE HURDA TOPLADIĞIMIZ TEK TEKERLİ ARAÇLARIMIZ VARDI. ONUNLA BAŞLADIK. ALLAH'A ŞÜKÜR 2019 YILINA KADAR BU ŞEKİLDE GELDİK" DEDİ. (OKTAY İNCE/MERSİN-İHA)

Mersin’de yaşayan ve 1976’dan bu yana hurda toplayarak geçimini sağlayan Ziya Şabablı adlı vatandaş, Erdemli ilçesinde sıfır atık projesine destek verdi.

Öğrencilik yıllarında aile mesleği olarak hurdacılığa başladıklarını anlatan Ziya Şabablı, ağabeyi ile birlikte 1976’da geldikleri Erdemli’de 4 kardeş hurdacılık yaptıklarını ifade etti. Tek tekerli bir araçla başladıkları hurdacılıktan atık tesisine giden bir süreç yaşadıklarını söyledi.

SIFIR ATIK PROJESİYLE İŞLERİNİ BÜYÜTTÜ

Şabablı, yeni araçlar alarak atık ayrıştırma tesisi kurduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘Sıfır Atık’ projesine Erdemli’den katkı sunduklarını belirten Şabablı, her gün ortalama 10 ton kadar plastiği bertaraf ettiklerini ve ayrıştırma yaptıklarını ifade etti.

Hurda metalde ise günlük 40-50 ton civarında ayrıştırma yapan Şabablı, 30 kişiye istihdam sağladıklarını açıkladı. 300-350 kadar kişinin kendilerine katı atık getirdiğini söyleyen Şabablı, Erdemli ve çevresinden bin 500 ila 2 bin kişiye ekmek sağlamış olduklarını belirtti.

Başı boş geri dönüşümcülerin çoğaldığını ve rakebet gücünün azaldığını belirten Şabablı, Erdemli’de de çalıştıracak eleman bulamamaktan yakındı.

ATIK SANDIĞIMIZ HERŞEYİN EKONOMİK BİR DEĞERİ VAR

Bu konuyla ilgili devletten destek beklediklerini açıklayan Şabablı, atık olarak görülen hiçbir şeyin atık olmadığını hepsinin ekonomik bir değere sahip olduğunu belirtti.

Şabablı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sokaklarda gördüğünüz plastik atıklar, kola petleri, kutuları, bunların hepsi değerlidir, hepsi para eder. Kimse bunları çöp olarak görmesin. Devletimize çok büyük geri dönüşüm katkısı var. Ben buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum, evlerinizdeki veya iş yerlerinizdeki atıkları, plastiği plastik olarak, camı cam olarak, metali metal olarak kağıdı kağıt ve karton olarak ayrıştırırsanız Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlamış olursunuz”

Exit mobile version