İmamoğlu İBB’nin veri tabanını kopyalatıyor

İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan mazbata alarak görevine başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ilk genelgesini yayınladı. İmamoğlu’nun genelgesi, belediyenin veri güvenliğine ilişkin yeni bir tartışmanın kapılarını araladı.

VERİ TABANINI KOPYALAMA TALİMATI

Ekrem İmamoğlu, belediyenin Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bir yazı gönderdi. Yazıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve alt yapılarında her türlü inceleme ve araştırma yapmak için 3 uzmanın görevlendirileceği belirtiliyor. Uzmanlar veri tabanı ve alt yapıyı kopyalamada da yetkili olacak. İşlemleri ise Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak yürütecek.

“Belediyemiz Müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak Belediyemiz çalışanlarından ve/veya dışarıdan belirlenecek üç uzman ile Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmiştir. Gereğini rica ederim.”

İŞTE O GENELGE

Genelge, İBB Genel Sekreterliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü ve İETT Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Sosyal medya sızdırılan genelge kısa sürede paylaşım rekorları kırdı ve gecenin konusu oldu. Haber kanallarındaki tartışma programları gündemlerini değiştirdi ve konuklar talimatın nedenini anlamaya çalıştı.

TARTIŞMALI KARAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütün iş ve eylemleri Sayıştay denetiminden geçiyor. Ancak İmamoğlu’nun bütün iş ve eylemlerin kayıtlı olduğu veri tabanını kurum dışından olan ve güvenlik soruşturmasından geçmemiş kişilere kopyalatma talimatı vermesi tartışma yarattı.

ÜST DÜZEY BİR DEVLET YETKİLİSİ…

İhlas Haber Ajansı’na konuşan üst düzey bir devlet yetkilisi, İmamoğlu’nun hiçbir ihbar ya da şikayet bulunmadığı halde, müfettişleri ve dışarıdan uzman sıfatıyla çağırılan üç kişinin belediyenin gizli alt yapısına girilmesine izin verildiğine dikkat çekti.

İMAMOĞLU CEPHESİNDEN AÇIKLAMA YOK

Konuya ilişkin Ekrem İmamoğlu cephesinden ise henüz bir açıklama ya da bilgilendirme gelmedi. Zira, veri tabanı operasyonunun gerekçesi ve boyutuyla birlikte ne kadar güvenli yürütüleceği merak ediliyor.

Veri tabanı kopyalama çalışmalarının kısa sürede başlaması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait milyonlarca verinin bir harddiskte depolanması bekleniyor. Bu harddiskteki bilgilerin ne amaçla inceleneceği ve harddiskin nerede saklanacağı ise bilinmiyor. İmamoğlu’nun yerel seçim sürecinde, seçildiği takdirde belediyenin şeffaflıkla çalışacağına dair söz vermişti. Dolayısıyla akıllardaki bu sorulara yanıt bekleniyor.

Exit mobile version