İmamoğlu’nun veri kopyalama kararına durdurma

son dakika

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediye ve bağlı kuruluşların veri tabanı kayıtlarının elektronik olarak kopyalanmasını içeren kararının yürütmesi İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne başvuru AK Partili meclis üyeleri Yüksel Akyol ve Ömer Faruk Kalaycı tarafından yapıldı. Akyol ve Kalaycı,
kararın iptali ile yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

İdare mahkemesi, talebi değerlendirerek iptali talep edilen işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğuna kadar verdi.

SAVUNMALAR DAHA SONRA ALINACAK

İdarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar veren mahkeme, daha sonra davalının birinci savunması ile ara karar verecek. Mahkeme daha sonra da savunma kararına cevap süresi dolduktan sonra yeniden karar verecek.

İdare Mahkemesinin ara kararında şunlar kaydedildi:

Dava konusu işlemle yapılmak istenen ‘Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve altyapısında her türlü inceleme ve araştırmayı yapma, veri tabanı ve altyapıyı kopyalama’ işinin hangi sebepten kaynaklandığının açıklanmasının, elektronik veri tabanında inceleme yapılması ve şüphe duyuluyorsa silinen kayıtların bilgisayar ortamına geri getirilmesi işlemi dışında ayrıca elektronik veri tabanının ve altyapısının kopyalanmasına neden ihtiyaç duyulduğunun açıklanmasının, dava konusu işlemle ilgili büyükşehir belediyesinin herhangi bir iş veya işlemleri hakkında idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı veya adli bakımdan suç duyurusunda bulunup bulunulmadığı, varsa bunlara ilişkin bilgi ve belgelerin, dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgelerin davalı idareden istenilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.

İBB: VERİLER KURUM DIŞINA ÇIKARILMAYACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada belirli tarihleri kapyasan veri kopyalamasının tutanaklarla kayıt altına alınacağı ve kopyalanan verilerin kurum dışına çıkarılmayacağı ifade edilmişti.

İlgi yazıyla amaçlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının yedeklerinin ve log kayıtlarının, bilgi güvenliği standartlarına uygun olarak, 31 Aralık 2018, 31 Mart 2019 ve 18 Nisan 2019 tarihli olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin dijital arşivinde tutanak ile kayıt altına alınması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi veri merkezinde muhafaza edilmesi olup, kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılması söz konusu değildir.

Bütün iş ve işlemler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde; ilgi yazı ile görevlendirilen İstanbul Büyükşehir Belediye müfettişlerinin başkanlığında yapılacak olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında mevcut yetkilendirilmiş bulunan kişilerin nezaretinde gerçekleştirilecektir.

Exit mobile version