Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, Ekim 2018’de İstanbul konsolosluğunda öldürülmüştü.
Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan İnsan Hakları Komisyonu’ndan ‘talihsiz bir kaza’ açıklaması geldi. Interpol, Türkiye’nin talebiyle kırmızı bülten çıkardı. Bu kararla birlikte infaz timindeki 20 Suudi şüpheli tüm dünyada aranacak.
CEMAL KAŞIKÇI OLAYI
Suudi gazeteci, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim’de evlilik belgesi almak için girdiği İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkmamıştı. Ardından da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.
CEMAL KAŞIKÇI ÖLÜMÜ
Geniş kapsamlı soruşturma sonucunda Kaşıkçı’nın konsoloslukta yaşanan arbede sonucu öldürüldüğü açıklanmıştı. Daha sonra Kaşıkçı’nın korkunç bir cinayete kurban gittiği bilgisine ulaşılmıştı. Ancak bugüne kadar Kaşıkçı’nın cesedine dair tespitte bulunulmamıştı. Türkiye, konuyu uluslararası kamuoyunun gündeminde tutmak ve uluslararası soruşturma makamına iletmek amacıyla geniş kapsamlı çalışma yürütüyordu.
TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ
Suikast timinde yer aldığı belirtilen ve suikast emrini verdiği iddia edilen bazı isimler hakkında Suudi Arabistan’dan bu kişilerin Türkiye’ye iadesi talep edilmişti. Arabistan bu talebi karşılamadı. Ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca infaz timinde yer alan ve Arabistan’da bulunan 20 kişi hakkında kırmızı bülten talebi hazırlandı. Bu bülten önce Adalet Bakanlığı’na daha sonra Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Interpol’e iletildi. Interpol, Türkiye’nin talebi üzerine 20 kişi hakkında kırmızı bülten çıkardı.
150’DEN FAZLA ÜLKEDE ARANACAKLAR
Kırmızı bülten uyarınca aranan 20 kişi dünyanın her yerinde aranacak. Interpol’e üye yaklaşık 150 ülke, bu ülkelerde aranan isimlerin herhangi biri görüldüğünde yakalayarak gözaltına alacak. Türkiye’nin iade talebini değerlendirerek bir karar verecekler.