Kıraç: Orhan Pamuk gibiler İngilizce yazıp Türkçe’ye çeviriyor

kıraç

Kıraç, geçtiğimiz günlerde İngilizce eğitime karşı olduğunu ve bunun kaldırılması gerektiğini belirtmişti. Aydınlık gazetesine konuşan Kıraç, Orhan Pamuk gibi yazarların İngilizce roman yazdığını, daha sonra bunu Türkçe’ye çevirdiklerini, ve bunun utanç verici bir durum olduğunu belirtti.

“İNGİLİZCE EGEMEN ÜLKELERİN DÜNYAYI SÖMÜRME BİÇİMİ”

Güçlü ve kendine yetebilen bir Türkiye için ideolojilerin bir kenara bırakılması gerektiğini belirten Kıraç, İngilizce’yi Amerika ve İngiltere gibi egemen ülkelerin dünyayı sömürme biçimi olarak nitelendirdi.

“VATANIMIZIN TARAFINDAYIZ”

“Yabancı dille eğitim olmaz” diyen Kıraç, bu şekilde sanat ve bilimde yetersiz kalınacağı, yaratıcılığın öleceği konularına vurgu yaptı. Sözlerine şunları ekledi:

Bugün dünyada büyük bir savaş var. Amerika’yla savaşıyoruz. Darbe yapmaya kalkıştı Amerika. Biz şimdi bunları söylediğimiz zaman iktidar tarafındasın diyor. Hayır biz vatanımızın tarafındayız.

“SİLAHLA İŞGALE GEREK YOK”

İngilizce konusundaki söylemlerinin tepki çektiğini, çünkü bunun radikal bir karar olarak düşünüldüğünü belirtti. Velilerin, çocuklarını İngilizce öğrendiğinde başarılı gördüklerini, okulların da buna yönelik çaba gösterdiğini belirtti.

Bir ülkenin yaşam şeklini değiştirirseniz kendinize benzetirseniz artık o ülkeyi silahla işgal etmenize gerek kalmaz. Ben sürecin çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Yarın Amerika burayı işgal etse, yaşam şekli zaten onlarınki gibi olmuş. Yabancı dille eğitim olmaz. 

TÜRKÇE GİDERSE TÜRK GİDER

Kıraç, bu konudaki düşüncesinin İngilizce eğitimin tamamen kaldırılması değil, anadilde eğitim verilmesi yönünde olduğunu vurguladı. “Türkçe giderse Türk gider” diyen Kıraç, Atatürk’ün Fransızca bildiğini söyleyerek kendisine örnek verdiklerini gösterenlere, Atatürk’ün son sözünün Türkçe olduğunu hatırlattı.

İSTANBUL’DA KÜÇÜK AMERİKA KURDULAR

Kendisine tepki gösterenlerin İngilizce uğruna para harcadığını, yurt dışına gidip ezildiğini, bu sebeple onun bu söylemlerinden rahatsız olduğunu vurguladı. Bu tip insanların İstanbul’da küçük Amerika kurduklarını belirtti.

GÜNLÜK YAŞAMDA BİLE İNGİLİZCE KONUŞUYORLAR

Şirketlerde Türkçe yerine İngilizce konuşulduğunu, hatta insanların unutmamak için günlük yaşamda bile İngilizce konuştuğunu belirtti. Pek çok insanın Türkçe’yi hayatından çıkardığını ifade etti. Sözlerine şu şekilde devam etti:

TÜRKÇEMİZ ÇOK DAHA KALİTELİ BİR DİL

Bir de Orhan Pamuk gibileri çıktı. İngilizce kitap yazıp onu Türkçe’ye çeviriyorlar. Bu da utanç verici. Türkçemiz İngilizce’den çok daha kaliteli bir dildir. Matematik olarak mükemmel bir dildir.

Exit mobile version